Νέο μισθολόγιο δημοσίου – Νέο ωράριο

Μεγάλες αλλαγές στο Δημόσιο. Πώς αλλάζουν μισθολόγιο, επιδόματα και ωράριο; Ποιούς περιορισμούς φέρνει η νέα έκθεση του ΔΝΤ και γιατί καταργείται το 7ωρο;

Η νέα έκθεση της τρόικας ακολουθεί το δρόμο των περικοπών στις ΔΕΚΟ και ζητάει άμεση εφαρμογή των αλλαγών των επιδομάτων και την αλλαγή του ωραρίου σε 8ωρο σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μπει συγκεκριμένη αναλογία επιδομάτων-μισθού, η οποία θα οδηγήσει φυσικά στη συρρίκνωση των τελικών αποδοχών για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως αν οι στόχοι των 12,8 δισ. ευρώ δεν πιαστούν, τα μέτρα θα είναι πιο οδυνηρά με τις απαιτούμενες «θυσίες» να μεταφράζονται σε πρόσθετους φόρους, νέα περικοπή μισθών και συντάξεων. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που θα νομοθετηθούν το Μάρτιο κατ’ εντολή της τρόικας και θα ισχύσουν για την περίοδο 2012-2014, αφορούν νέα αύξηση του ΦΠΑ και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη ακρίβεια σε τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, ΕΥΔΑΠ και άλλους λογαριασμούς, καθώς και κατάργηση χαμηλών συντελεστών που ισχύουν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, αύξηση τιμολογίων ΔΕΚΟ, μαχαίρι σε κοινωνικές παροχές για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 14.500 ευρώ και πολλά άλλα.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι είναι θέμα χρόνου οι αλλαγές που εφαρμόζονται στις ΔΕΚΟ, να εφαρμοστούν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα είναι ότι ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας ήδη έχει “λουστεί” τις πρώτες επιβαρύνσεις των νέων μέτρων του ΔΝΤ και κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα μπορέσει να αντέξει και άλλα οδυνηρά για τους εργαζόμενους μέτρα.

Διαβάστε ποιες οι αλλαγές για τους δημόσιους υπάλληλους το 2011 και πληοροφορίες για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.