Το σχέδιο για μερική πτώχευση-χρεοκοπία της Ελλάδας

Όλη η Ευρώπη μιλάει πια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στην Ελλάδα το ΥΠΟΙΚ επίσημα το διαψεύδει, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σύμβουλος της κυβέρνησης για το θέμα, ο οίκος Lazard, ήδη κάνει επαφές με γκρουπ πιστωτών για να σφυγμομετρήσει διαθέσεις.

Παράλληλα, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο μελέτης η αντικατάσταση του ενδοκυβερνητικού χρέους ύψους 30 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα που θα ενσωματώνουν στο νέο κεφάλαιο τους τόκους και τα χρεολύσια του προηγούμενου δανείου. Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους φούντωσε εξαιτίας ενός δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit στις αρχές της εβδομάδας.

Την άμεση διαμόρφωση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Γερμανίας (ΒDI) Χανς-Πέτερ Κάιτελ. Όπως υποστηρίζει «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρεών είναι προτιμότερο να ξεκινήσει σήμερα παρά αύριο». Ο πρόεδρος του BDI επισημαίνει ότι «μόνο μέσω μιας αναδιάρθρωσης μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από την κρίση χρέους». «Πρέπει να διατυπώσουμε μία λύση για τη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι μόνον η αναδιάρθρωση με μέτρο. Οι πιστωτές, κάτοχοι ομολόγων της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό και έχουν ενσωματώσει από καιρό τις απώλειες», σημειώνει ο Κάιτελ.

Πηγή της ευρωζώνης δήλωσε στους Times, ότι οι υπουργοί συζητούσαν εάν το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης θα πρέπει να δικαιοδοτηθεί ώστε να διευρύνει την πίστωση στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αγοράσει τα ομόλογά της από τις δευτερογενείς αγορές με discount στην ονομαστική τιμή. Η πηγή δήλωσε στους Times ότι ένα τέτοιο μέτρο τέθηκε από την οικονομική και νομισματική Επιτροπή και συζητήθηκε όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντήθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα και την Τρίτη, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη.

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κατ΄ αρχάς από χρονικής απόψεως, ακόμα κι αν δεχθούμε ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν οριστικές αποφάσεις πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πάντως, για αντικειμενικούς -δηλαδή αξεπέραστους- λόγους, το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κατ΄ αρχάς από χρονικής απόψεως, ακόμα κι αν δεχθούμε ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν οριστικές αποφάσεις πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους

Αιτία, ο γερμανικός εκλογικός κύκλος ο οποίος θα διαρκέσει σχεδόν ολόκληρη τη χρονιά, φέτος, οπότε η καγκελαρία δεν θα πάρει επισήμως καμία πρωτοβουλία για το ελληνικό θέμα, για όσο διάστημα στήνονται κάλπες στα διάφορα κρατίδια της. Αυτό, όμως, δεν την εμποδίζει να απεργάζεται διάφορα σενάρια χρεοκοπίας σε Ελλάδα και Ιρλανδία. Και κάποια από αυτά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τη μορφή διαρροών, προκειμένου να μετρηθούν αντιδράσεις και να διαμορφωθεί κλίμα. Σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει κάτι παραπάνω.

Eως τότε, η Αθήνα θα διαψεύδει κάθε ενδεχόμενο πτώχευσης-χρεοκοπίας, οι Βρυξέλλες θα προσπαθούν να συγκαλύψουν -όχι πάντα με επιτύχια- τις όποιες συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο και το Βερολίνο θα συνεχίζει τις διαρροές, έως ότου καταλήξει στη λύση που θα δώσει και τους όρους με τους οποίους θα τη συνοδεύσει.

Διαβάστε τις φήμες οτι κόβουν δραχμές στο Νομισματοκοπείο και την αλήθεια για χρεοκοπία, πτώχευση, δραχμή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.