Αγωνία για τρία πολεμικά αεροσκάφη Ελλάδας στη Λιβύη

Αγωνία για την «απόβαση» της Ελλάδας στη Λιβύη, όπου οι νεκροί ξεπερνούν τους 1000. Τρία πολεμικά αεροπλάνα, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε ελληνικά επιβατικά πλοία καταφθάνουν στη Λιβύη.

Μετά το σοκ με 1000 νεκρούς στη Λιβύη, πέντε ελληνικά πλοία έχουν μπει στον κόλπο της Βεγγάζης και τρία μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας ανάβουν μηχανές για να πετάξουν προς Τρίπολη και Σάμπχα. Οι συμπατριώτες μας έχουν εγκλωβιστεί σε δεκάδες σημεία της χώρας που αιματοκυλίζεται και δηλώνουν άγνοια για την επιχείρηση σωτηρίας καταγγέλλοντας ότι στην ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη δεν υπάρχει κάποιος για να τους κατευθύνει.

Ο Γιώργος Μπούσουλας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κανείς δεν σήκωνε το τηλέφωνο. Κάποια στιγμή απάντησε ένας παλαιστίνιος μεταφραστής που τους ενημέρωσε ότι σε λίγη ώρα θα έφευγε πλοίο από το λιμάνι της Τρίπολης. Φτάνοντας όμως όπως ανέφερε ο κ. Μπούσουλας στο λιμάνι εκείνος και άλλοι 17 Έλληνες δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πλοίο.

Ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης που μεταβαίνει και ο ίδιος στη Λιβύη με τα C130 Π.Α. δήλωσε πως δεν γνώριζε κάτι για τις καταγγελίες αυτές περιγράφοντας ωστόσο ότι τα αεροσκάφη πάνε όπου υπάρχει αεροδρόμιο που είναι βέβαιο ότι λειτουργεί. Μίλησε για υπεράνθρωπες προσπάθειες να ενημερωθεί ο κόσμος, ωστόσο ο ένας μετά τον άλλο οι συμπατριώτες μας είτε δηλώνουν άγνοια για την επιχείρηση σωτηρίας, είτε καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία για να ενημερωθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη τα επιβατικά πλοία Hellenic Spirit και Olympic Champion, έχουν ελλιμενισθεί στο λιμάνι της Βεγγάζης για να παραλάβουν Έλληνες και άλλους ξένους πολίτες και αναμένεται να αναχωρήσουν το βράδυ.

Τρία C130 και μια φρεγάτα από την Κρήτη αναχώρησαν σήμερα το πρωί για να παραλάβουν τους εγκλωβισμένους Έλληνες από την Τρίπολη και την Σάμπχα. Τα δύο αεροσκάφη θα προσγειωθούν στην Τρίπολη και ένα αεροσκάφος στην Σέμπχα, όπου εκεί θα συγκεντρωθούν οι Έλληνες και θα αναχωρήσουν μόλις αυτό καταστεί εφικτό. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα τα τρία C130, που έφθασαν στη Λιβύη για να παραλάβουν τους εγκλωβισμένους από την Τρίπολη και την πόλη Σάμπχα.

Η φρεγάτα “Ψαρά” του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται γύρω στις 16:00 το μεσημέρι να φτάσει στον κόλπο της Σύρτης, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λιβύης.

Στην Κρήτη αναμένονται περίπου 15.000 άνθρωποι από τη Λιβύη. Τα δύο πρώτα πλοία θα φθάσουν στο λιμάνι του Ηρακλείου σήμερα το μεσημέρι όπου έχει ήδη στηθεί μία ολόκληρη επιχείρηση για την υποδοχή τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά και από τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον περιφερειάρχη Κρήτης. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται στην Κρήτη η πολιτική Προστασία, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, όπως εξήγησε, ο συντονιστής της επιχείρησης, γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάσης Καρούτζος. Τα πλοία αναμένονται να φθάσουν στις 14:00 το μεσημέρι. Σε αυτά επιβαίνουν περίπου 4.600 Κινέζοι, 30 Ταϊλανδοί και 30 Ευρωπαίοι.

Ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο ραδιο9 ανέφερε :«Η κατάσταση δεν είναι καλή, δεν είναι καθόλου καλή. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει καθόλου κυβερνητικός έλεγχος, υπάρχουν περιοχές που γίνονται επιδρομές από συμμορίες, θα δούμε τι θα αντιμετωπίσουμε.

Στο αεροδρόμιο της Τρίπολης θα πρέπει να συγκεντρωθούν οι Έλληνες όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε και να αναχωρήσουμε άμεσα. Στη Σάμπχα ουσιαστικά είναι το σημείο συγκέντρωσης για τους Έλληνες από τέσσερα διαφορετικά εργοτάξια στα οποία εργαζόντουσαν και θα συγκεντρωθούν εκεί, για να γυρίσουμε στην Ελλάδα

Διαβάστε το διπλωματικό παρασκήνιο του ξεσηκωμού στη Λιβύη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.