Δημοσκόπηση Κύπρου: πρώτο κόμμα, έκπληξη Οικολόγων

Ανατροπές στη δημοσκόπηση του ΡΙΚ στην Κύπρο για πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Ποια τα ποσοστά των κομμάτων και ποιο πρόβλημα ξεπερνά σε σοβαρότητα το Κυπριακό;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) φαίνεται να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου σύμφωνα με την πρώτη παγκύπρια έρευνα κάλπης για την πολιτική κουλτούρα και την εκλογική συμπεριφορά που παρουσίασε την Πέμπτη το βράδυ το ΡΙΚ. Την έκπληξη όμως κάνουν οι Οικολόγοι, οι οποίοι βάσει της έρευνας κατατάσσονται πέμπτο κόμμα στη Βουλή ξεπερνώντας το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩ.ΚΟ.).

Βάσει της δημοσκόπησης για την πρόθεση ψήφου στην Κύπρο στις εκλογές ο ΔΗΣΥ φαίνεται να εξασφαλίζει το 30% των ψήφων. Ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 28%, το ΔΗΚΟ με 13%, η ΕΔΕΚ με 6,5%, οι Οικολόγοι με 3,5% και το ΕΥΡΩ.ΚΟ. με 2,5%.

Στην παράσταση νίκης το 45% απάντησε ότι θα είναι πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ και το 26% το ΑΚΕΛ, ενώ το 29% δεν εξέφρασε γνώμη.

Πρώτος πολιτικός σε δημοτικότητα είναι ο Άντρος Κυπριανού με 47%, δεύτερος ο Μάριος Καρογιάν με 42% και τρίτος ο Νίκος Αναστασιάδης με 41%. Ακολουθούν ο Γιαννάκης Ομήρου με 39%, η Ιωάννα Παναγιώτου με 31% και ο Δημήτρης Συλλούρης με 27%.

Σημαντικό είναι βάσει της έρευνας το ποσοστό που θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι σε χειρότερη θέση από ότι πέρσι. Στην ερώτηση εάν πιστεύετε ότι το Κυπριακό είναι σήμερα πιο κοντά σε λύση, ποσοστό 78% των ερωτηθέντων απάντησε όχι και μόνο 15% απάντησε ναι.

42% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι η κατάσταση στο Κυπριακό θα παραμείνει ως έχει, 17% βλέπει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, 17% διχοτόμηση και 8% συνομοσπονδία δύο κυρίαρχων κρατών.

Το 59% των ερωτηθέντων θεωρούν ωστόσο ως το σημαντικότερο πρόβλημα την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Κύπρου, ενώ το Κυπριακό έρχεται σε δεύτερη μοίρα με ποσοστό 53%.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.