Γιατί ήρθε απεσταλμένος του Καντάφι στην Ελλάδα

Περίεργη επίσκεψη πραγματοποιεί απεσταλμένος του Καντάφι στη χώρα μας. Τι ακριβώς κάνει ο απεσταλμένος του Καντάφι στην Ελλάδα και τι διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Χθες για αρκετές ώρες υπήρξε μια σύγχυση με τρία κυβερνητικά αεροπλάνα του Καντάφι που έκοβαν βόλτες πάνω από την Ευρώπη. Κανείς δεν γνώριζε ποιοι ήταν μέσα και που πήγαιναν. Την Τρίτη το βράδυ ο Καντάφι επικοινώνησε με τον Παπανδρέου και άγνωστο παραμένει τι ζήτησε ο Καντάφι και τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό.

Σήμερα, τα πράγματα περιπλέκονται με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών οτι ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο της Λιβύης, Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα. Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης του Έλληνα ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, με την επικεφαλής της ΕΕ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας του υπουργού Εξωτερικών, πρέσβης Α.Ζέππος, γίνεται ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Ανάλογη συνάντηση θα έχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να συναντηθεί με αντικαθεστωτικούς της Λιβύης.

Πολλά όμως τα αναπάντητα ερωτήματα γιατί οι συναντήσεις θα γίνουν μόνο με Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία. Και μάλιστα όταν λίγες ώρες νωρίτερα, Βρετανία και Γερμανία κάλεσαν όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, μία ημέρα πριν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που είναι αφιερωμένη στη Λιβύη.

Σε μία κοινή τους επιστολή προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ο βρετανός και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ και Γκίντο Βέστερβελε, εκτιμούν ότι η κρίση στη “γειτονιά νότια” της ΕΕ αποτελεί μία πρόκληση ανάλογη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Η Αστον προκάλεσε αμφιβολίες σχετικά με τις κινήσεις που σκοπεύουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να εμποδίσουν τον Καντάφι να καταπνίξει την εξέγερση. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε να υποστηρίξει αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους αντικαθεστωτικούς, να αναγνωριστεί ως η μόνη νόμιμη αρχή στη Λιβύη, ενώ εξέφρασε και τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν είναι εφικτή η επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Οι Αμερικάνοι φοβούνται οτι ο Καντάφι βρίσκεται σε μυστικές συνομιλίες με χώρες της Ευρώπης για «χαλαρή αντιμετώπιση» της εξέγερσης της Λίβυης και αποφυγή επιχειρήσεων εναντίον του. Βρώμικο το παρασκήνιο και τα παιχνίδια που παίζονται κάτω από τη μύτη μας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.