Γιατί η Ελλάδα ΠΡΕΠΕΙ να εμπλακεί στην επιχείρηση της Λιβύης

Πολύ συζήτηση γίνεται για το αν η Ελλάδα πρέπει να εμπλακεί στις επιχειρήσεις κατά του Καντάφι. Ρομαντικοί συναισθηματισμοί και τάσεις απομονωτισμού -τύπου Γερμανίας- αποπροσανατολίζουν την κουβέντα. Γιατί η Ελλάδα ΠΡΕΠΕΙ να εμπλακεί;

Η Ελλάδα έλαβε την απόφαση να διαθέσει στον συνασπισμό δυνάμεων κατά του Καντάφι με το αιτιολογικό ότι πρέπει να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός:
– Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 (δεν θα αναλάβουν βομβαρδισμό στόχων. αλλά ρόλο αναχαίτισης)
– Ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου ERIEYE, το οποίο θα πετά σε πολύ μεγάλο ύψος δίνοντας εικόνα του θεάτρου των επιχειρήσεων,
– Μία φρεγάτα με οργανικό ελικόπτερο, η οποία κινείται στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λιβύης εκτελώντας περιπολίες,
– Ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης με διαμόρφωση μάχης (combat save and rescue, C/SAR) τύπου Σούπερ Πούμα,
– Τρία αεροδρόμια: στη Σούδα, το Ακτιο και την Ανδραβίδα, όπου μπορούν να μετασταθμεύουν συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη,
– Την αμερικανική βάση στο Μαράθι, όπου τις προηγούμενες μέρες είχαν καταπλεύσει για ανεφοδιασμό το ελικοπτεροφόρο «Kearsarge» και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Ponce» με 500 Αμερικανούς πεζοναύτες.

Ας δούμε τα θέματα που θέτουν όσοι δεν υποστηρίζουν την εμπλοκή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης:
1. Η διατάραξη των «καλών» σχέσεων με τον Λίβυο ηγέτη: Οι «σχέσεις» αυτές, εκτός από λόγια, ευχές, εναγκαλισμούς κ.λ.π. δεν προσέφεραν ποτέ κάτι πραγματικά θετικό στη χώρα μας.
2. Η θέση σε κίνδυνο της ζωής των πιλότων μας. Οι πιλότοι μας, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να εμπλακούν σε βομβαρδισμούς η αερομαχίες, εξ’ άλλου πιο πολύ κινδυνεύουν από τις “αερομαχίες” στο Αιγαίο παρά από τα αντιαεροπορικά του Καντάφι.
3. Το ρίσκο των καλών σχέσεων σε περίπτωση επικρατήσεως του Καντάφι. Τετοια πιθανότητα απλά δεν υπάρχει σύμφωνα με τις στρατιωτικές ισορροπίες ΝΑΤΟ-Λιβύης που αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Ο Καντάφι θα χάσει.
4. Η δαπάνη του όλου εγχειρήματος, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Αυτό είναι το μόνο επιχείρημα που έχει βάση, αλλά εφόσον η επέμβαση δεν έχει την χροιά του ΝΑΤΟ αλλά του ΟΗΕ, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί με τα έξοδα που της αναλογούν βάσει συμφωνιών ΝΑΤΟ.

Ο κύβος ερρίφθη και δεν υπάρχει οδός επιστροφής. Η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει αν θα ασκήσει μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική ή μια εσωστρεφή παθητική πολιτική «ουδετερότητας» τύπου Καραμανλή-Μολυβιάτη.

«Για να έχεις τη στήριξη των συμμάχων σου, πρέπει να ασχολείσαι κι εσύ με τα προβλήματα τους, όχι συνεχώς να τους ζητάς να ασχοληθούν με τα δικά σου», λέει το βασικό δόγμα της εξωστρεφούς εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ενεργό -υποστηρικτικό- ρόλο και όχι να απομονωθεί όπως κάνει η Γερμανία, πράγμα που θα την έθετε σε δυσμενή θέση σε μελλοντική αναζήτηση υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα. Η λευκή ανοχή στον Καντάφι, αντίθετα, δεν εξυπηρετεί κανένα από τα συμφέροντα της χώρας μας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.