Πώς η υποβάθμιση-σοκ της Moody’s ωφελεί την Ελλάδα

H υποβάθμιση-σοκ της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s κατά τρεις μονάδες μπορεί να ωφελήσει την χώρα μας, αναφέρει το Reuters. Πώς η υποβάθμιση της Moody’s εξαναγκάζει την Ευρώπη να χαλαρώσει τους όρους αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.

Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες το αξιόχρεο της Ελλάδας, αυξάνει την πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να διευκολύνουν την αποπληρωμή των δανείων της, σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η πίεση ασκείται την ώρα που η Γερμανία και οι «σύμμαχοί» της φαίνεται να μη στηρίζουν ριζοσπαστικά μέτρα για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας μέσω της αγοράς ή επαναγοράς ομολόγων. Το πρακτορείο αιτιολογεί το επιχείρημα του «πατώντας» στην αύξηση των spreads των ομολόγων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αμέσως μετά την ανακοίνωση της Moody’s.

Το δημοσίευμα του Ρόιτερς αναφέρεται και στις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, με τις οποίες τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να προσφέρουν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία χαλαρότερους όρους για τα δάνειά τους.

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά την σοκαριστική τριπλή υποβάθμιση της οικονομίας μας από την Moody’s, αναλύτρια του οίκου δηλώνει με σιγουριά ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Το πρωί στην ανακοίνωση της η Moody’s εξηγούσε πως υποβάθμισε κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, σε Β1 από το Ba1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεοκοπίας της.

Στο πρακτορείο Bloomberg πριν από λίγο, η αναλύτρια του οίκου Moody’s για την Ελλάδας κυρία Σάρα Κάρλσον δήλωσε πως «η βασική θέση του οίκου είναι ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της». Η αποθέωση της κωλοτούμπας έρχεται από την ίδια που συνεχίζει στο Bloomberg : «Η κεντρική μας άποψη είναι ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της και δεν θα χρειασθεί να επιβάλει ζημιές στους κατόχους των δανείων».

Παιχνίδια κερδοσκοπίας εις βάρος μας και εμείς απλοί θεατές.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.