Wikileaks: απόρρητα για πυρηνικό κίνδυνο στα Βαλκάνια

Ανησυχία για τον πυρηνικό κίνδυνο στα Βαλκάνια προκαλούν νέα μυστικά εγγραφα του Wikileaks για την ετοιμότητα της Ρουμανίας να αντιμετωπίσει μια πυρηνική καταστροφή. Τι λένε τα έγγραφα Wikileaks;

Σήμα κινδύνου για την ετοιµότητα των ρουµανικών υπηρεσιών να αντιµετωπίσουν ενδεχόµενο πυρηνικό ατύχηµα εκπέµπει η αµερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, όπως αποκαλύπτει τηλεγράφηµα που διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο του Wikileaks οι αµερικανοί αξιωµατούχοι εκτιµούν ότι η ρουµανική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αντιµετωπίσει επιτυχώς πιθανό ατύχηµα στον πυρηνικό σταθµό της Τσερνάβοντα, που βρίσκεται μόλις 325 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

Στο τηλεγράφηµα, µε ηµεροµηνία 28 Ιανουαρίου 2009, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου δεν θα κατάφερνε να διαχειριστεί µια διαρροή ραδιενέργειας από τον σταθµό, παρά τις επίσηµες διαβεβαιώσεις ότι τα µέτρα ασφαλείας είναι αυτά που πρέπει.

Μάλιστα, αξιωµατούχοι της αµερικανικής πρεσβείας αναφέρουν πως για την αντιµετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης υπάρχει στον σταθµό µια οµάδα µόλις επτά προσώπων (υπερβολικά µικρός αριθµός για να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόµενη διαρροή ραδιενέργειας), τα οποία εκπαιδεύονται για τον ρόλο τους αυτό µόνο µία φορά τον µήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασµένη Τετάρτη οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθµού της Τσερναβόντα κάλεσαν δηµοσιογράφους για να συζητήσουν µαζί τους την ασφάλεια του σταθµού µετά τους φόβους που δηµιουργήθηκαν λόγω της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ασφαλείς και θα µπορούσαν να αντέξουν ένα µεγάλο σεισµό – ακόμα και 8 ρίχτερ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.