Νέο email χρεοκοπίας το Πάσχα: πανικός και διώξεις

Πανικό σε χρηματιστήριο και ομόλογα προκάλεσε νέο email χρεοκοπίας που προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Τι λέει το επίμαχο email που φέρεται να έχει σταλεί από μεγαλοεπενδυτή;

Τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών ζήτησε επειγόντως το Υπουργείο Οικονομικών από την Εισαγγελία Αθηνών με αφορμή την κίνηση στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων κατά τη συνεδρίαση της Μ. Τετάρτης.

Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε email ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Στο επίμαχο email, ένας φερόμενος ως αναλυτής μεγάλης Αμερικανικής τράπεζας έλεγε σε φιλικό τόνο ότι φοβάται τις διακοπές του Πάσχα μην τυχόν και συμβεί κάτι κακό στην Ελλάδα.

Παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες, αναφέρει το Υπουργείο, επισημαίνει ωστόσο ότι, επειδή παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το Υπουργείο θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί δύο φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι στην επενδυτική τράπεζα από την οποία εκπορεύτηκε το email. Ο ένας μάλιστα χρησιμοποιεί τους ίδιους διαύλους επικοινωνίας με το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ και ο δεύτερος είναι φυσικό πρόσωπο εργαζόμενος στην ίδια επενδυτική τράπεζα.

Αρχικά το e-mail χρεοκοπίας έφυγε από το Λονδίνο, από το γραφείο στελέχους διεθνούς επενδυτικής τράπεζας. Από την έρευνα αποκλείσθηκε η περίπτωση να πρόκειται για χάκερ, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι βούλησή της είναι να αντιμετωπισθούν σκληρά όλοι όσοι σκεφθούν να εκμεταλλευθούν παρόμοιες καταστάσει

Οι δύο δράστες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διέδιδαν ότι μετά την αναστάτωση των τελευταίων ημερών έχουν διασφαλίσει από ανώτατες πηγές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει στάση πληρωμών το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Οι διωκτικές αρχές μέσω των ηλεκτρονικών ιχνών εντόπισαν τις «διαδρομές» του e-mail που οι δράστες είχαν αποστείλει και σε δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι με τη διαρροή του e-mail χρεοκοπίας το κλίμα στο Χρηματιστήριο άλλαξε δραματικά με το Γενικό Δείκτη να κάνει βουτιά 2,62%, ενώ στα ύψη εκτινάχτηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.