Φορολογική δήλωση 2011 Αποδείξεις: παγίδες, αφορολόγητο

Πώς υποβάλλονται οι αποδείξεις από φορολογούμενους που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις 2011; Όλες οι λεπτομέρειες για αποδείξεις, αφορολόγητο, φορολογική δήλωση.

Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις 2011 θα πρέπει να κρατήσουν στο σπίτι τους τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν, να φυλάξουν τις αποδείξεις τουλάχιστον για έναν χρόνο μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά, για να προσκομιστούν στη ΔΟΥ, όταν ζητηθούν ώστε να έχουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Για τους φορολογούμενους που επιλέγουν να καταθέσουν στην αρμόδια ΔΟΥ την φορολογική τους δήλωση,οι αποδείξεις δαπανών υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, θα ακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος.

Αφού λήξει η προθεσμία παραλαβής των δηλώσεων, θα γίνεται επιλογή κάθε μήνα ενός δείγματος φορολογουμένων, από τους οποίους θα ζητείται να προσκομίσουν στις εφορίες τις αποδείξεις τους.

Διευκρινίζεται ότι ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις κατηγορίες όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλές αποδείξεις αλλά με χαμηλό εισόδημα αλλά και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν επιστροφές φόρων. Στο φάκελο θα πρέπει να αναγράφονται:
Το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του υπόχρεου,
Ο αριθμός των αποδείξεων,
Το συνολικό ποσό των αποδείξεων.

Για να γίνουν δεκτές οι αποδείξεις από τη φορολογική αρχή και να αναγνωρισθούν οι σχετικές δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου απαιτείται πάνω στο χαρτί της κάθε απόδειξης να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης και ο ΑΦΜ, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις.

Οι δηλούμενες δαπάνες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ατομικά ή τις 30.000 για συζύγους.

Στο «κτίσιμο» του αφορολόγητου χρησιμοποιούνται όλες οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών. Δηλαδή οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται επίσης και:
Τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις όπως αποδείξεις των ΕΛ.ΤΑ., εταιρειών Courier και πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών.
Οι δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων (εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης, των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης) μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.
Η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).

Έκπτωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και του ποσού των δηλούμενων δαπανών μπορεί να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι. Βέβαια μπορούν να προσκομίσουν αποδείξεις το ανώτερο έως 15.000 ευρώ το άτομο ή 30.000 ευρώ για οικογένεια.

Ειδικότερα για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτούνται αποδείξεις δαπανών. Για ατομικό εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος. Για φορολογούμενους με εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω, η αξία των αποδείξεων που πρέπει να προσκομιστούν υπολογίζεται με 10% στο τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 12.000 και με 30% στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ. Π.χ. φορολογούμενος με εισόδημα 17.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικής αξίας 2.700 ευρώ (10% των πρώτων 12.000 ευρώ του εισοδήματός του, δηλαδή 1.200 ευρώ, συν 30% των επομένων 5.000 ευρώ του εισοδήματός του, δηλαδή άλλα 1.500 ευρώ). Όταν οι δαπάνες που καλύπτονται με αποδείξεις είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες για την κάλυψη του αφορολογήτου και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και του ποσού των δηλούμενων δαπανών.

Όταν η αξία των αποδείξεων που προσκομίζονται είναι μικρότερη από την απαιτούμενη για την κάλυψη του αφορολογήτου, τότε ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με φόρο 10% επί του ακάλυπτου ποσού. Επιπλέον προβλέπεται και μεταφορά ποσού δαπανών από τον ένα σύζυγο στον άλλον, εφόσον έχει καλύψει το αφορολόγητο ποσό του.

Ποιες αποδείξεις δεν περνάνε
Προ εκπλήξεως θα βρεθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα υποβάλλουν στη εφορία αποδείξεις για σειρά δαπανών οι οποίες δεν μετρούν για τη δημιουργία του αφορολόγητου ορίου. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα η εφορία δεν λαμβάνει υπόψη:
• τις δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.
• τις δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.τ.λ.
• τις δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών κ.λπ.
• τις δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους, οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.
• το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθ’ όσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

Αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπίας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και των στρατιωτικών, που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και των υπαλλήλων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, των υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και των υπαλλήλων της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες.
Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας
Οι έγκλειστοι στις φυλακές.

Οι κάτοικοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι (ο σύζυγος ή η σύζυγος) που δικαιούνται το αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις, θα πρέπει να έχουν διαγραμμίσει τους κωδικούς 023-024 αντίστοιχα.

Οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα δεν προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών, δεδομένου ότι δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας. Όσοι επικαλούνται μήνες διαμονής θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν εάν θα προσκομίσουν ή όχι τις αποδείξεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.