Τι θα γίνει με 5η δόση ΔΝΤ. Θρίλερ με ΦΠΑ

Πώς κατέληξαν τελικά οι συζητήσεις για το θρίλερ της 5ης δόσης του δανείου και τί θα γίνει με την αναμενόμενη μείωση του ΦΠΑ;

Το θρίλερ που διαδραματιζόταν με την 5η δόση του ΔΝΤ, φαίνεται πως έλαβε τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τους επικεφαλής της Τρόικας για το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, που είχαν στο επίκεντρο το νομικό κέλυφος του Φορέα που θα διαχειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις, τις τελευταίες ώρες στο επίκεντρο των συζητήσεων έχει τεθεί το «πακέτο» των φετινών μέτρων καθώς και το Μεσοπρόθεσμο.

Ενδεικτικό είναι ότι κλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η Λ. Κατσέλη προκειμένου να «κλειδώσει» το δικό της «πακέτο», που αφορά στις ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας, στα κριτήρια που θα εφαρμοστούν για τα κοινωνικά επιδόματα και στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Όπως προκύπτει, πάντως, από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στη τελική ευθεία, ενώ αν μη τι άλλο θετικά για τις αγορές λειτούργησαν οι χθεσινές δηλώσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ που εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα κλείσουν θετικά για την Ελλάδα.

Όσον αφορά στην ταμπακέρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να αμβλύνει κάποιες γωνίες, κυρίως στα φορολογικά μέτρα που θα απαιτηθούν για τη περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη μείωση του ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από το 23% στο 20% ο υψηλός κι από το 13% στο 10% ο χαμηλός, με παράλληλη μετάταξη κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή, έτσι ώστε να υπάρχει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τηλεγράφημα του πρακτορείου REUTERS επικαλούμενο γερμανικές πηγές από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ανέφερε, μάλιστα, ότι υπήρξε συμφωνία επ’ αυτού του θέματος μεταξύ των δύο πλευρών, με φόντο την επιδίωξη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα.

Ωστόσο, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στη παρούσα φάση δεν προχωρά αυτή η πρόταση αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της πρότασης από την Τρόικα σε επόμενη φάση αξιολόγησης.

Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου απαντώντας στην ερώτηση εάν το τελικό «πακέτο» φόρων για φέτος θα είναι πιο ελαφρύ, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «το 2011 χρειάζεται έσοδα». Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν απαιτήσεων της Τρόικας, για φέτος θα απαιτηθούν 6,4 δις ευρώ επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος από τα 24,1 δις ευρώ στα 17 δις ευρώ.

Όσο, δε, για το άλλο θέμα που προκάλεσε βροχή αντιδράσεων και έχει να κάνει με το ποιος θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις, ο ίδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι δεν ισχύουν τα σενάρια που αναφέρουν ότι η διαχείριση περνάει στα χέρια ξένων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στον Φορέα (Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας) θα υπάρχει επίβλεψη αλλά όχι έλεγχος, από ξένους συμβούλους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.