Έκρηξη Όσλο: τo βίντεο-ντοκουμέντο της τραγωδίας

Νεκροί στο Όσλο της Νορβηγίας από την έκρηξη. Δείτε το ερασιτεχνικό βίντεο από την έκρηξη στο Όσλο.

Νορβηγός κυβερνητικός αξιωματούχος μίλησε για την έκρηξη στο Όσλο. Είπε μάλιστα ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα κτίρια που επλήγησαν από την επίθεση. «Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στα κτίρια, δεν μπορώ όμως να δώσω λεπτομέρειες».

Από την έκρηξη στο Όσλο έσπασαν τα περισσότερα τζάμια στο κτίριο των 17 ορόφων, όπου βρίσκεται το γραφείο του Σόλτενμπεργκ καθώς και υπουργείων στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων, ο πρωθυπουργός είναι σώος και ασφαλής. Το επιβεβαίωσαν και μέλη της κυβέρνησης της Νορβηγίας.

Ο ανταποκριτής του Ρόιτερς στην νορβηγική πρωτεύουσα είπε ότι μέτρησε τουλάχιστον 8 τραυματίες ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για 10.

Για βομβιστική επίθεση έκανε λόγο η αστυνομία. Υποψίες κίνησε ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο που εντοπίστηκε στη συγκεκριμένη περιοχή.

Καμία οργάνωση δεν έχει διεκδικήσει την ευθύνη για την έκρηξη στο Όσλο, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

«Πρέπει να ήταν βόμβα. Άνθρωποι έτρεχαν έχοντας καταληφθεί από πανικό», είπε αυτόπτης μάρτυρας. Δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε πως η τεράστια έκρηξη σκόρπισε συντρίμμια στους δρόμους και συντάραξε ολόκληρο το κέντρο της πόλης.

Στη Νορβηγία απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία κατά του Μουλά Κρεκάρ, ιδρυτή της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ αλ Ισλάμ. Ο Κρεκάρ κατηγορείται ότι απείλησε με θάνατο την πρώην υπουργό Έρνα Σόλμπεργκ. «Η Νορβηγία θα πληρώσει βαρύ τίμημα για το θάνατό μου», είχε πει. «Αν για παράδειγμα η Έρνα Σόλμπεργκ με απελάσει και πεθάνω, θα έχει την ίδια τύχη».

Άγνωστο παραμένει ωστόσο το αν η συγκεκριμένη απειλή συνδέεται με την έκρηξη στο Όσλο, η οποία έγινε αισθητή σε ολόκληρη την πρωτεύουσα.

Η αστυνομία απέκλεισε το κέντρο του Όσλο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πετρελαίου -όπου νωρίτερα είχε εκδηλωθεί φωτιά- και η σύνταξη της εφημερίδας Verdens Gang. Αρκετή ώρα μετά την έκρηξη, στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε «χάος», όπως επιβεβαιώνουν και οι εικόνες.

Δείτε το βίντεο από την έκρηξη στο Όσλο:
http://www.youtube.com/watch?v=wloWfkgP-AA&feature=player_embedded

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.