Νέο “σχέδιο Μάρσαλ”: πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα

Τέλος ο πόλεμος των αγορών, η Ευρώπη ενέκρινε το νέο «σχέδιο-Μάρσαλ». Ποιά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής της απόφασης;

Χαμόγελα θρίαμβου για την πολιτική ηγεσία που πανηγυρίζει που απέφυγε τη χρήση του όρου επιλεκτική χρεοκοπία. Με αυτό τον τρόπο η πολυπόθητη σωτηρία της Ελλάδας είναι ένα πραγματικό γεγονός;

Με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ ισοδυναμεί η βοήθεια που παίρνει η Ελλάδα από τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 109 δισ. ευρώ το οποίο ενσωματώνει μείωση επιτοκίων στο 3,5%, δεκαετή περίοδο χάριτος, επαναγορά ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης – EFSF αλλά και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με 37 δισ. ευρώ, οδηγεί τελικά σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά 24% από το 154% του ΑΕΠ στο 130% του ΑΕΠ ή κατά 54 δισ. ευρώ, από τα 354 δισ. στα 300 δισ.

Πρόκειται για μια ουσιαστική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, η οποία εφόσον συνδυαστεί με την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων που θα θέσουν τις βάσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους με τις δυνάμεις της Ελλάδας στη συνέχεια.

Η αναπτυξιακή υποβοήθηση της Ελλάδας άλλωστε προβλέπεται και αυτή στην απόφαση στη βάση της δημιουργίας μιας ειδικής ομάδας κρούσης ευρωπαίων ειδικών, οι οποίοι σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές θα επανακατευθύνουν τα κεφάλαια των διαρθρωτικών ταμείων στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εκπαίδευση.

Πλεονεκτήματα

Η Ελλάδα θα λάβει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάνει τα 109 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους – και αυτά που θα λάβει μέσω του EFSF – εφεξής θα έχουν μειωμένο επιτόκιο (αντί για 4,5% στο 3,5%) και επιμήκυνση από 7 χρόνια σε 15 έως και
30 χρόνια.

Θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, με επαναπροσδιορισμό των στόχων των κοινοτικών κονδυλίων και παροχή τεχνικής βοήθειας.

Ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF αποκτά νέες εξουσίες, οι οποίες του επιτρέπουν να συμβάλλει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών της ευρωζώνης – περιλαμβανομένων των ελληνικών.

Ο EFSF αποκτά τη δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά – μια υποχώρηση της κ. Μέρκελ – ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκτά τη δυνατότητα να εξακολουθεί να δέχεται ελληνικά ομόλογα, χάρη στην εγγύηση που δίνουν οι εταίροι.

Το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί με τις νέες ρυθμίσεις από 154% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 130% ενώ θα πάρει μεγάλη ανάσα για την αποπληρωμή των δανείων της, τα οποία θα της επιτρέψουν να προχωρήσει με γρηγορότερα βήματα στην ανάπτυξη.

Μειονεκτήματα

Σε αντίθεση με το πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, κάποιοι εταίροι απαιτούν «εγγυήσεις» για τη βοήθεια που θα παράσχουν. Οι εγγυήσεις αυτές μπορεί να είναι είτε εμπράγματες είτε από τη λίστα προς ιδιωτικοποίηση που έχει δημοσιοποιήσει το ελληνικό κράτος.

Ολη η συμφωνία θα «κλειδωθεί» με μια νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και διεθνούς παράγοντα – ένα νέο Μνημόνιο, που θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο – και το οποίο αναμένεται να είναι πιο σκληρό από το πρώτο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.