Τι θα γίνει αν ΔΕΝ πληρώσουμε τις έκτακτες εισφορές

Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, φόρος εισοδήματος. “Δεν έχω να πληρώσω. Θα πάω φυλακή;”

Τι επιπτώσεις θα έχει ο φορολογούμενος στην περίπτωση που δεν δύναται να πληρώσει τις έκτακτες εισφορές 2011;

* Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης: Αν δεν την πληρώσει, ο φορολογούμενος δεν θα έχει την δυνατότητα να πάρει από την εφορία φορολογική ενημερότητα. Αυτό για κάποιον που έχει π.χ. ένα σπίτι σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει (αν θελήσει θα πρέπει τότε να πληρώσει την έκτακτη εισφορά με προσαυξήσεις, αν βέβαια, δεν του έχει έρθει ωστόσο εντολή κατάσχεσης). Οι προσαυξήσεις αυτές είναι 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης και θα φτάνουν το 200%.

Για κάποιον που έχει επιχείρηση, το να μην έχει φορολογική ενημερότητα σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να θεωρήσει τα μπλοκάκια του για να δώσει αποδείξεις.

Για κάποιον που έχει ένα σπίτι και δεν ενδιαφέρεται να το μεταβιβάσει, αυτό σημαίνει αφενός ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να του το κατασχέσει η εφορία, αφετέρου ότι όποιος κληρονομήσει αυτό το σπίτι θα κληρονομήσει και τα χρέη του, ενώ αν ο κληρονόμος δεν κάνει αποδοχή κληρονομιάς, το σπίτι θα κατασχεθεί και θα βγει σε πλειστηριασμό.

Αν κάποιος δεν έχει σπίτι ή κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του; Ο κ. Παπαγεωργίου απαντά: «Θεωρητικά η εφορία θα κινηθεί ανάλογα με το ύψος του χρέους. Ο μηχανισμός της εφορίας, βέβαια, τα τελευταία χρόνια πάσχει γιατί καθώς οι υπάλληλοι εκεί δεν πληρώνονται καλά, δεν δουλεύουν κιόλας. Σύμφωνα με τον νόμο, πάντως, υπάρχει ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, ξέρω άτομα με τέτοια χρέη που δεν έχουν φυλακιστεί, πιθανώς γιατί τελικά δεν συμφέρει το κράτος να σε φυλακίσει –δεν θα κερδίσει κάτι από εσένα, αντίθετα θα σε συντηρεί κι από πάνω. Εν πολλοίς, έχει να κάνει με την εφορία και τον προϊστάμενο στον οποίον θα πέσεις.» Και συμπληρώνει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, «εγώ το ίδιο πρόβλημα σε κάθε εφορία το λύνω με άλλον τρόπο».

* Ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας στην ΔΕΗ: Εδώ το τοπίο είναι θολό ακόμα, καθώς αυτό το υπό θεσμοθέτηση τέλος έχει από πολλούς πολιτικούς κριθεί αντισυνταγματικό, καθώς η ΔΕΗ δεν είναι εισπρακτικός οργανισμός και είναι άγνωστο ακόμα το πώς θα μπορέσει να εισπράξει αυτούς τους φόρους. Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως αν κανείς δεν πληρώσει το συγκεκριμένο χαράτσι στην ΔΕΗ, θα ενημερώνεται η εφορία του προσώπου και θα πρέπει να το καταβάλλει όπως όλους τους άλλους φόρους. Η απόφαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο, Τρίτη.

Με τον φόβο, πάντως, του χαρατσιού, η ΔΕΗ τον τελευταίο καιρό δέχεται χιλιάδες αιτήσεις διακοπής ηλεκτροδότησης από καταναλωτές, ενώ κατακόρυφα έχουν αυξηθεί και οι κλήσεις καταναλωτών που ζητούν πληροφορίες για ένταξή τους στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (περισσότερες πληροφορίες εδώ) προκειμένου να μειώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

* Μείωση αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ: Έχει αποφασιστεί αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στα εισοδήματα μεταξύ 5.000 και 12.000 ευρώ θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 10%. Έτσι, φορολογούμενος με δηλωθέν εισόδημα 8.000 ευρώ, ο οποίος προς το παρόν δεν είχε φορολογική επιβάρυνση, του χρόνου θα πρέπει να πληρώσει 300 ευρώ. Θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας κάτω των 30 ή άνω των 65 ετών, οι οποίοι θα έχουν αφορολόγητο 9.500 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν δύναστε εκ των πραγμάτων να μην πληρώσετε καθώς το ποσό αφαιρείται από τον μισθό σας αυτόματα κάθε μήνα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ένας από τους σκοπούς της κυβέρνησης είναι να αναγκάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν (και δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ), να πληρώνουν φόρο, καθώς τα εισοδήματά τους πλέον θα προσδιορίζονται και με αντικειμενικά κριτήρια. Εμείς, πάλι, γιατί υποψιαζόμαστε ότι το «μαύρο χρήμα» για άλλη μία φορά θα θριαμβεύσει;

* Φόρος εισοδήματος: Στην θεωρία ισχύει λίγο-πολύ ό,τι και στην έκτακτη εισφορά. Αν κάποιος δεν πληρώσει εμπρόθεσμα θα υπάρξει προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης, η οποία μπορεί να φτάσει το 200%. Ωστόσο, η εφορία ενημερώνει τον φορολογούμενο ότι πρέπει να εξοφλήσει το ποσό που έχει συγκεντρωθεί είτε όλο μαζί είτε σε δόσεις και αν εκείνος δεν το κάνει, λαμβάνουν χώρα τα λεγόμενα «μέτρα αναγκαστικής είσπραξης»: Στο τέλος του μήνα, λοιπόν, ο φορολογούμενος δεν θα πάρει μισθό ή σύνταξη επειδή η εφορία θα έχει στείλει κατασχετήριο στον εργοδότη ή στο ασφαλιστικό ταμείο.

Παράλληλα, το νομικό τμήμα της εφορίας επανελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου με σκοπό την δήμευσή τους και τον πλειστηριασμό. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο προϊστάμενος της εφορίας στην οποία ανήκει ο φορολογούμενος να ξεκινήσει ποινική δίωξη για φυλάκιση με αυτόφωρο (εκτός, βέβαια, αν είστε ο Ψωμιάδης, οπότε με μία αποζημίωση ξεμπερδεύετε).

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.