Δημοψήφισμα φωτιά, πέφτει η κυβέρνηση, εκλογές

Τι δημοψήφισμα εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου και γιατί ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης; Γιατί το δημοψήφισμα είναι προάγγελος εκλογών;

Δημοψήφισμα για την έγκριση από το λαό της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών για το κούρεμα 50% του χρέους εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ ζήτησε και ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Στο δεύτερο μεταπολιτευτικά δημοψήφισμα -ύστερα από το Πολιτειακό του 1974- οδηγείται η χώρα. Με δεδομένο οτι οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις θα συνδυάσουν το “όχι” στη δανειακή σύμβαση με το “όχι” σε νέες περικοπές, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το κούρεμα του χρέους να καταψηφιστεί και να πέσει η κυβέρνηση.

“Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου Και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν “παραιτηθήκαμε από τις ευθύνες μας”. Χαρακτηρίζοντας, δε, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως ύψιστη πράξη δημοκρατίας, ο πρωθυπυοργός τόνισε: “Ας δώσουμε το λόγο το λαό και στους πολίτες. Να τιμήσουμε το λαό και να τον κάνουμε συμμέτοχο στις αποφάσεις. Να υπάρχει κρυστάλλινη θέση για ένα θέμα που οριοθετεί το παρόν και το μέλλον”.

Για τον οδικό χάρτη πολιτικών των πρωτοβουλιών, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, θα ζητήσει αύριο να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Κατά την ομιλία του νωρίτερα ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση σε όλες τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης γύρω από την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής. “Η συμφωνία των Βρυξελλών απομακρύνει την ανασφάλεια, μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να πραγματοποιήσουμε με μεγαλύτερη άνεση τις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία και επιβεβαιώνει τη θέση μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ”, σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε : “Κανείς δεν πανηγυρίζει, επειδή το μέλλον έγινε πιο ρόδινο. Εγινε όμως πιο εύκολο. Ας καταλάβουν όμως οι κήρυκες της μιζέριας ότι δεν θα μας απαγορεύσει κανείς να χαιρόμαστε που απαλλάχθηκε ο Ελληνας φορολογούμενος από δεκάδες δισεκατομμύρια χρέους”.

Απαντώντας εκ νέου στους “φόβους για χρεοκοπία“, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: “Η συμφωνία αυτή ακριβώς ρυθμίζει το χρέος. Και διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει“.

Διαβάστε πώς επηρεάζονται οι καταθέσεις από το κούρεμα 50% στο χρέος και γιατί η πρώην συζύγος του Παπανδρέου, Εύα Zησιμίδου, δήλωσε οτι είναι άθεος και σχιζοφρενής.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.