Θρίλερ με την 6η δόση: γιατί αναβάλλεται

Γιατί αναβάλλεται η 6η δόση από τη τρόικα; Τι πρόβλημα θα προκύψει στα ταμεία του κράτους από αυτή την καθυστέρηση της 6ης δόσης;

Χωρίς απόφαση για τη χορήγηση της 6η δόσης στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup. Μάλιστα, αποφασίστηκε να αναβληθεί το έκτακτο Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο για τις 13 Οκτωβρίου, καθώς η τρόικα δεν θα ήταν έτοιμη να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της, πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε πως κανένα μέλος της ευρωζώνης δεν σπρώχνει την Ελλάδα στη χρεοκοπία, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέτρα που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση.

Λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υποστήριξε ότι η έκθεση της τρόϊκας θα είναι έτοιμη προς το τέλος του Οκτωβρίου και συνεπώς η εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Από κοινού με τον Επίτροπο Όλι Ρεν διαβεβαίωσαν σύμφωνα με πληροφορίες πως η αναβολή της εκταμίευσης δεν πρόκειται να δημιουργήσει σε στάση πληρωμών στην Ελλάδα και ότι η χώρα θα είναι εντάξει προς τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της αρωγής προς την Ελλάδα (PSI) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της αυξημένης συμμετοχής των ιδιωτών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ίσως οι ιδιώτες κληθούν να συμφωνήσουν στην αύξηση του ποσοστού «κουρέματος» της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, δηλαδή πάνω από το 21%. Και αυτό διότι όπως δήλωσε ο ΖΚ Γιουνκέρ «τα δεδομένα έχουν αλλάξει» από την 21η Ιουλίου, όποτε οι ιδιώτες αποδέχθηκαν την απώλεια της τάξεως του 21%.

Λύση στο θέμα των εγγυήσεων

Μεταξύ άλλων Γιούνκερ και Ρεν ανακοίνωσαν πως στη διάρκεια της συνόδου επιλύθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων που επιζητούσε η Φινλανδία για να συμμετάσχει στα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Ουσιαστικά προωθήθηκε μια ρύθμιση βάσει της οποίας, η Φινλανδία θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα αλλά θα δανείσει την Ελλάδα με υποδεέστερους όρους από αυτούς των άλλων χωρών.

Επιπλέον, εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι η Σλοβακία, η οποία επίσης εμφανίζει συμπτώματα δυστοκίας αναφορικά με τον δανεισμό της Ελλάδας, εν τέλει θα τιμήσει την υπογραφή της και θα συνδράμει την Ελλάδα.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδειχναν προβληματισμένοι από τη δυστοκία της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμούς, τη ίδια στιγμή που εντείνονται οι φήμες για στάση πληρωμών. Ωστόσο, οι δυο κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα κλείσει το 2011 στο αποδεκτό για τις Βρυξέλλες 8,5% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει την καθοδική πορεία του το 2012, οπότε η Ελλάδα θα επιτύχει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για 2013 – 2014

Σε ότι αφορά το 2013 και το 2014 οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.

Η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, κράτησε ούτε λίγο, ούτε πολύ επτά ώρες.

Γιούνκερ: Θα κάνουμε τα πάντα να αποφευχθεί η χρεοκοπία

Τα μέλη της Ευρωζώνης θα κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών της Ελλάδας, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

“Κανείς δεν υποστηρίζει τη στάση πληρωμών για την Ελλάδα ή την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Θα πρέπει να διαψεύσω όλες τις φήμες περί ελληνικής χρεοκοπίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή χαιρέτισε τα νέα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Διαβάστε τι θα συμβεί με τους μισθούς αν δεν καταβληθεί η 6η δόση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.