Ενιαίο μισθολόγιο 2011: τι αλλάζει σε επιδόματα-εφεδρεία

Πώς θα διαμορφωθεί τελικά το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ και ποια επιδόματα θέσης θα αυξηθούν στο στενό δημόσιο;

Ενίσχυση του επιδομάτος των εκπαιδευτικών με αντάλλαγμα διεύρυνση του ενιαίου μισθολογίου στους εργαζόμενους στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και σε άλλους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου προβλέπουν προσθήκες και αναδιατυπώσεις του πολιτικού σχεδίου που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή.

Με τις προσθήκες εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για αυτές τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εταιρείες το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλήν αντίστοιχου κόστους της επιχείρησης, του οργανισμού ή της εταιρείας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31/12/2009».

Παράλληλα, το επίδομα επίτευξης στόχων περιορίζεται δραστικά καθώς δεν θα περιορίζεται βάσει του ετήσιου μισθού, αλλά βάσει ενός βασικού μισθού και τίθεται ανώτατο πλαφόν 1 εκατ. ευρώ ετησίως ανά υπουργείο ή φορέα στο κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.

Αυξάνονται επίσης τα επιδόματα θέσης ευθύνης στους:

– Περιφερειακούς Διευθυντές στα 900 ευρώ από 700 ευρώ

– Προϊστάμενους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, στα 450 ευρώ από 400 ευρώ

– Σχολικούς Συμβούλους προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα 400ευρώ από 370 ευρώ

– Διευθυντές Ενιαίων Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων, ΚΕ.Δ.Δ.Υ και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., στα 350 ευρώ

– Διευθυντές Γυμνασίων, Επαγγελματικών Σχολών, Τετραθέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, στα 250 ευρώ.Εφόσον τα σχολεία διαθέτουν τουλάχιστον 9 τμήματα στα 300 ευρώ από 250 ευρώ

– Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, Υπεύθυνοι Τομέων Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, και Προϊστάμενοι Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα 150 ευρώ

– Προϊστάμενους Μονοθέσιων, Διθέσιων και Τριθέσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων στα 100 ευρώ από 70 ευρώ

Επίσης, εξειδικεύει τις κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο ενιαίο μισθολόγιο αναφέροντας ότι με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται ανάλογα οι αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.

Οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κάθε αναγκαίο θέμα.

Οι κάθε είδους αποδοχές και επιδόματα των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης εξακολουθούν να καταβάλλονται οι αποδοχές στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί τον τελευταίο μήνα πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος Κεφαλαίου».

Μάλιστα θα αποδίδονται ευθύνες στις διοικήσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής. Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι η εκ μέρους των οργάνων διοίκησης των φορέων παράλειψη αποκατάστασης των υπερβάσεων των ορίων αποδοχών που ορίζονται με τις διατάξεις συνιστά αδικοπραξία σε βάρος του Δημοσίου για την αποκατάσταση της οποίας τα όργανα διοίκησης ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο»

Εφεδρεία

Πρόσθετες περικοπές αποδοχών προβλέπονται για όσους υπαλλήλους μπουν σε εργασιακή εφεδρεία και βρουν άλλη θέση εργασίας. Ειδικότερα αν ο υπάλληλος συνάψει οποιασδήποτε μορφής εργασιακή σχέση ή ασκήσει ελευθέριο επάγγελμα ή επιτήδευμα κατά τη διάρκεια της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, το καταβαλλόμενο ποσοστό βασικού μισθού, περικόπτεται κατά το μέρος που οι πάσης φύσεως αποδοχές από την εργασιακή σχέση που συνάφθηκε ή το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα ή επιτήδευμα που ασκήθηκε, υπερβαίνουν τις αποδοχές που ελάμβανε κατά την είσοδό του σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζονται ο τρόπος υπολογισμού του εισοδήματος σε μηνιαία βάση από την τυχόν άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος ή επιτηδεύματος, τα ειδικότερα ζητήματα ασφάλισης, καταβολής των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ο τελικός δικαιούχος φορέας των εισφορών και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου.

Διαβάστε πως διαμορφώνονται οι μισθοί-επιδόματα στο ενιαίο μισθολόγιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.