Ενιαίο μισθολόγιο: Πως διαμορφώνονται μισθοί-επιδόματα

Πώς θα καθοριστούν οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων με το ενιαίο μισθολόγιο; Ποια επιδόματα παραμένουν τελικά;

Τα πάνω-κάτω στις αμοιβές αλλά και στην προαγωγική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων φέρνουν οι διατάξεις του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου. Με δεδομένες τις πιέσεις από την τρόικα για δραστική περικοπή στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, υπήρχαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις αργά χθες το βράδυ ώστε να καταλήξουν στις οριστικές αποδοχές.

Βασική αρχή του νέου μισθολογίου είναι η κατάργηση πληθώρας επιδομάτων τα οποία οδηγούν επί του παρόντος σε τεράστιες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων των ίδιων προσόντων, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμούσαν στο οικονομικό επιτελείο, μέρος των εργαζομένων του Δημοσίου να υποστούν απώλειες που μπορεί να φτάσουν έως και το 40%.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών είχε θέσει ως κατώτατο μισθό τα 780 ευρώ και ανώτατο πλαφόν τα 2.700 ευρώ μαζί με την πρόβλεψη για ορισμένα επιδόματα που θα καταβάλλονται.

Σύμφωνα πάντως με τους πρώτους υπολογισμούς που έχουν γίνει, σημαντικές απώλειες θα έχουν κυρίως υπάλληλοι χαμηλών εκπαιδευτικών κατηγοριών στα «προνομιούχα» υπουργεία όπως είναι τα Οικονομικών, Εξωτερικών, Μεταφορών.

«Για παράδειγμα, στην περίπτωση υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομικών θα είναι τραγική η διαφορά, καθώς θα λαμβάνει πλέον σχεδόν τα μισά λεφτά» ανέφεραν χαρακτηριστικά συνδικαλιστικά στελέχη.

Ωστόσο και ένας διευθυντής στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με πολυετή προϋπηρεσία και μεταπτυχιακούς τίτλους εκτιμάται πως θα δει το μηνιαίο εισόδημά του να περιορίζεται κατά 500 ευρώ περίπου.

Υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 33 έτη υπηρεσίας είχε αποδοχές 1.908 ευρώ, ενώ έβλεπε υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 17 έτη προϋπηρεσίας που υπηρετούσε στο υπουργείο Οικονομικών να λαμβάνει 2.222 ευρώ μηνιαίως.

Το φαινόμενο των τεράστιων μισθολογικών ανισοτήτων που κυριαρχούν επί δεκαετίες στο Δημόσιο έρχεται να διορθώσει το νέο σύστημα μισθών που προβλέπει διαφορετικό βασικό μισθό μόνο για κάθε διαφορετικό βαθμό, ενοποιώντας πλέον τους μισθούς που χορηγούνταν ανά υπουργείο, καταργώντας περίπου 100 επιδόματα τα οποία δίνονταν με αυθαίρετες διαδικασίες και περιορίζοντας τον αριθμό αυτών που θα μπορούν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης, οι οποίες συνδέονται με αντίστοιχες αυξήσεις στους μισθούς.

Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει μια μερίδα υπαλλήλων που θα δει τους επόμενους μήνες τον βασικό μισθό της να ψαλιδίζεται ακόμη και περισσότερο από 1.200 ευρώ. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται σε υπουργεία όπως Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Εξωτερικών.
Πιο ήπιες θα είναι οι περικοπές σε άλλα υπουργεία, όπου οι μισθοί θα μειωθούν από 150 έως 300 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι θα δουν τις απολαβές τους να ενισχύονται ακόμη και κατά 250 – 300 ευρώ. Οι υπάλληλοι που θα πληγούν είναι κυρίως εκείνοι με χαμηλά τυπικά προσόντα, δηλαδή Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται και οι νεοδιοριζόμενοι καθώς οι νέοι βασικοί μισθοί είναι ελάχιστα πιο υψηλοί από όσους ίσχυαν, απέχουν όμως μακράν από τις συνολικές αποδοχές που χορηγούνταν μέχρι τώρα σε όσους προσλαμβάνονταν στο Δημόσιο.

Παράλληλα, καταργείται ακόμη και η αυτοδίκαιη μονιμοποίηση μετά τη διετή δοκιμαστική περίοδο των νέων υπαλλήλων και προβλέπεται πλέον αξιολόγηση.

Για «σφαγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών» έκανε χθες λόγο ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος.

Πρώτος μισθός 660 ευρώ το μήνα

Το νέο μισθολόγιο δεν έγινε για να δώσει αυξήσεις σε κανέναν. Για παράδειγμα ένας δάσκαλος ή ένας καθηγητής που μπήκε τώρα στο δημόσιο θα βρεθεί να χάνει από την τσέπη του πάνω από 200 ευρώ (καθαρά) το μήνα!

Με το παλιό μισθολόγιο ένας καθηγητής, για παράδειγμα, είχε βασικό μισθό 935 ευρώ και μαζί έπαιρνε 50 ευρώ κίνητρο απόδοσης, άλλα 85 ευρώ για τη διδακτική προετοιμασία και 288 ευρώ για την εξωδιδακτική απασχόληση. Είχε δηλαδή μεικτές αποδοχές 1.408 ευρώ.
Τώρα μπορεί ο μισθός του να αυξάνεται στα 1.092 ευρώ, όμως καταργούνται όλα τα επιδόματα που έπαιρνε και έτσι αυτός είναι και ο τελικός του μισθός και έτσι χάνει 316 ευρώ μεικτά το μήνα ή 208 ευρώ καθαρά. Ο μισθός δηλαδή που θα μπει στην τσέπη του θα είναι μόλις 660 ευρώ.

Τα επιδόματα και το πλαφόν ανώτατου μισθού

Θα υπάρχει πλαφόν στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων στα 3.000 ευρώ και θα ισχύσει το ίδιο και για εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις ΔΕΚΟ όπου το μέσος κατά κεφαλήν κόστος των αμοιβών δεν θα ξεπερνά τα 1.900 ευρώ, με εξαίρεση τα διευθυντικά στελέχη.

Τα επιδόματα που διατηρούνται:

– Επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ)

– Απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών (100 ευρώ)

– Εορτών και Αδείας (1000 ευρώ)

– Οικογενειακή παροχή (50 ευρώ για το πρώτο παιδί)

Τα επιδόματα θέσης ευθύνης διαμορφώνονται ως εξής:

– Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης (700 ευρώ)

– Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοίκησης (400 ευρώ)

– Προϊστάμενοι Τμημάτων Διοίκησης (250 ευρώ)

– Προϊστάμενοι Παιδικών Σταθμών (100 ευρώ).

To 1/4ο του μισθού μπόνους σε όσους δουλεύουν.

Καταργείται το γνωστό κίνητρο απόδοσης που λάμβαναν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και θεσμοθετείται το επίδομα επίτευξης στόχων που θα είναι έως +10% του ετήσιου βασικού μισθού και +25% για επίτευξη στόχου πάνω από το 90%.

Παράλληλα, μπαίνει ένα καινούριο επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων που θα είναι στο +15% μηνιαίου βασικού μισθού για επίτευξη άνω του 90%.

Δηλαδή ουσιαστικά το μπόνους αυτό αφορά στους υπαλλήλους του υπουργείου οικονομικών και ιδιαίτερα τους εφοριακούς αφού μιλάμε για δημοσιονομικούς στόχους, κοινώς φόρους.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

-Αν σήμερα ένας υπάλληλος Π.Ε. Του Δημοσίου έχει μισθό 1.700 ευρώ (μειτκά) και επιδόματα 1.250 ευρώ (μεικτά) καθώς υπηρετεί 35 χρόνια στο δημόσιο και είναι έγγαμος και έχει έτσι φτάσει σε υψηλό κλιμάκιο, παίρνει κάθε μήνα μισθό 2.920 ευρώ, με το νέο μισθολόγιο θα έχει μισθό 2.200 ευρώ (μεικτά), τα επιδόματά του δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τα 220 ευρώ και έτσι δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 2.420 ευρώ (μεικτά), θα έχει δηλαδή μια απώλεια της τάξης των 500 ευρώ, περίπου 17%.

-Υπάλληλος ΥΠ.ΟΙΚ με υπηρεσία 14 έτη θα δεί το βασικό του μισθό να αυξάνεται από τα 1.103 στα 1.248 ευρώ (μεικτά), όμως τα επιδόματά του από τα 1.200 ευρώ (μειτκά) που είναι σήμερα θα πέσουν στα 124 ευρώ και έτσι θα έχει απώλεια 931 ευρώ (μειτκά). Ο μισθός του από τα 2.303 σήμερα θα πέσει στα 1.372 ευρώ (μεικτά).

-Υπάλληλος Υπ. Παιδείας με 14 έτη στο Δημόσιο και με μισθό σήμερα 1.305 ευρώ(μειτκά) θα δει τον βασικό να ανεβαίνει στα 1.588, τα επιδόματά του θα πέσουν από τα 280 ευρώ στα 159 ευρώ (μεικτά) και έτσι τελικά το σύνολο του μισθού του θα ανέβει από τα 1.585 ευρώ στα 1.747 ευρώ (μεικτά).

-Ένας υπάλληλος που σήμερα διορίζεται στο υπουργείο Παιδείας θα έχει μισθό 1.092 ευρώ, ενώ με το παλιό μισθολόγιο θα λάμβανε 1.311 ευρώ, έχει δηλαδή μια απώλεια της τάξης των 219 ευρώ (μεικτά).
Αντίστοιχα ένας υπάλληλος που προσελήφθη τώρα στο υπουργείο Οικονομικών αντί μισθού 2.076 ευρώ το μήνα (μεικτά) θα παίρνει με το νέο μισθολόγιο 1.092, θα έχει δηλαδή απώλειες 948 ευρώ (μεικτά) το μήνα

Ας υποθέσουμε τώρα ότι κάποιος υπάλληλος έχει πολλά έτη υπηρεσίας, είναι και από τους τυχερούς που μπορεί να αυξήσει το εισόδημά του πιάνοντας το στόχο της υπηρεσίας έχει διευθυντική θέση κλπ.
Καταφέρνει λοιπόν ο υπάλληλος αυτός να έχει σταθερά έναν καλό μισθό.

Ο ίδιος υπάλληλος κινδυνεύει με βάση το νέο μισθολόγιο να χάσει μέρος του δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων, αλλά και μέρος του επιδόματος αδείας αφού πλέον ορίζεται πως αυτά θα καταβάλλονται εφόσον οι μηνιαίες αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ μεικτά το μήνα (υπολογιζόμενες σε 12μηνη βάση).

Αν ο υπάλληλος τους μήνες που καταβάλλονται δώρα και επιδόματα βρεθεί να έχει μεικτά πάνω από 3.000 ευρώ τότε τα επιδόματα θα μειώνονται μέχρις ότου τα μεικτά να φτάνουν το πολύ τις 3.000 ευρώ.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ.

Στα επιδόματα που θα παραμείνουν, εκτός από το οικογενειακό, το ειδικών συνθηκών απασχόλησης και το παραμεθόριων περιοχών, προβλέπονται και δύο τα οποία, όμως, δεν θα χορηγούνται στο σύνολο των υπαλλήλων αλλά θα συνδέονται με τη θέση και την απόδοσή του.

Το ένα είναι το επίδομα θέσης ευθύνης για όσους είναι τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές. Η καταβολή όμως του επιδόματος αυτού θα περιοριστεί σε πολύ μικρότερο αριθμό από τον σημερινό καθώς με την αναδιάρθρωση του κράτους θα υπάρξει μείωση τμημάτων και διευθύνσεων με αποτέλεσμα οι θέσεις προϊσταμένων να κοπούν στο ένα τρίτο περίπου από τις 29.000 που είναι επί του παρόντος.

Το άλλο επίδομα είναι το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα δίνεται μόνο σε υπαλλήλους που κατορθώνουν να πιάσουν τους στόχους όπως αυτοί θα ορίζονται ανά θέση και υπηρεσία.
Για τον σκοπό αυτόν θα καθιερωθούν μετρήσιμοι στόχοι και αντικειμενικά κριτήρια για την αξιολόγηση των υπαλλήλων – όπως έχει αναφερθεί, για παράδειγμα, στις εφορίες, ανάλογα με τα έσοδα που θα εισπράττουν.

Περιορισμός της μισθολογικής δαπάνης επιτυγχάνεται και μέσω των νέων διατάξεων που έρχονται με το βαθμολόγιο και με δεδομένη την άμεση σύνδεση με τους μισθούς.Η πρόβλεψη ποσόστωσης για τη μετάβαση από τον έναν βαθμό στον επόμενο θα οδηγήσει σε χορήγηση αυξήσεων σε μικρότερο αριθμό υπαλλήλων, ενώ αντίστοιχα, για την προαγωγή κάποιου υπαλλήλου και την αντίστοιχη μισθολογική εξέλιξή του καθορίζονται πλέον αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης ως προς την απόδοσή του, τις διοικητικές του ικανότητες και τη συμπεριφορά του στην υπηρεσία.

Μισθολογικές ανακατατάξεις θα επιφέρει και η αύξηση από 5 σε 6 των βαθμών στο Δημόσιο. Οπως προβλέπεται, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας θα επανακαταταγούν στους νέους βαθμούς, με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, γεγονός που μπορεί να σημάνει ότι κάποιος με σημερινό βαθμό Γ’ δεν αποκλείεται να βρεθεί στον χαμηλότερο βαθμό Δ’, έχοντας και αντίστοιχες μισθολογικές απώλειες.

Διαβάστε για ποιους δημοσίους υπαλλήλους αυξάνεται ο μισθός.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.