Γιατί η Γερμανία ακυρώνει το σχέδιο διάσωσης

Δραματικές εξελίξεις φέρνει η ακύρωση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας. Ποιος ο κίνδυνος για χρεοκοπία της Ελλάδας;

Θρίλερ με τη Γερμανία να προωθεί αλλαγές στην περιβόητη συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και το ΔΝΤ να μην βιάζεται καθόλου να εκταμιεύσει την 6η δόση.

Δραματικές είναι πλέον οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, καθώς όλα δείχνουν πως το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου, οδεύει προς αναθεώρηση.

Η καγκελάριος Μέρκελ μετά από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη ίσως πρέπει να αναθεωρήσει τις παραδοχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Η κα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα “πρέπει να έχει ευκαιρία μια να σταθεί στα πόδια της και να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης”, ωστόσο κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το κόστος για τον ελληνικό λαό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία την Κυριακή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ακόμη ότι ελπίζει πως όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τη συζήτηση για την αναθεώρηση του σχεδίου διάσωσης της Συνόδου Κορυφής της 21 Ιουλίου είχε ανοίξει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει δηλώσει ότι εξετάζεται “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, μεγαλύτερο από το 21% που έχει συμφωνηθεί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά η συμφωνία της 21ης Ιουλίου μοιάζει παρελθόν.

ΔΝΤ: “Καμία βιασύνη”

Το δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη από την αναμενόμενη και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.

Η εκτίμηση ότι το ύψος του σχεδίου διάσωσης θα είναι 109 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν βασισμένη σε υποθέσεις που έκτοτε έχουν μεταβληθεί.

Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει, απαραίτητα, να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημίες (σ.σ. από το 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), διευκρίνισε.

Ο κ. Μπόρχες είπε ακόμα, σύμφωνα με το Associated Press, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια μεγάλη λήξη ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε γιατί αναβάλλεται η 6η δόση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.