Μπερλουσκόνι: πότε και γιατί παραιτείται

Γιατί παραιτείται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πότε αναμένεται η παραίτησή του; Ποιοι τον αναγκάζουν να αφήσει την προεδρία της Ιταλίας;

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησαν από τον Μπερλουσκόνι σε έντονο ύφος νέα μέτρα για να μην είναι η Ιταλία το επόμενο θύμα της κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη. Γαλλία και Γερμανία δεν θα άντεχαν να δουν την τρίτη οικονομία της ζώνης του ευρώ σε ρόλο… Ελλάδας.

Η Λίγκα του Βορρά αρνήθηκε να συναινέσει στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ήθελε ο Μπερλουσκόνι. Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο «καβαλιέρε» θα πήγαινε στις Βρυξέλλες με άδεια χέρια, ο Ουμπέρτο Μπόσι φάνηκε να υποχωρεί. Αλλά το έκανε με αντάλλαγμα, όπως όλα δείχνουν.

Για να περάσουν τα νέα μέτρα και να βγει ο Μπερλουσκόνι από τη «μαύρη λίστα» της Ε.Ε., οι κυβερνητικοί εταίροι τού ζήτησαν την παραίτησή του. Και η La Repubblica αποκαλύπτει πως η συμφωνία είναι να παραιτηθεί στο τέλος Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου και να προκηρύξει εκλογές τον Μάρτιο του 2012.

Οι φήμες βλέπουν το φως λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και ενώ ο Μπερλουσκόνι έχει ήδη στείλει επιστολή 14 σελίδων στους Ευρωπαίους, ενημερώνοντάς τους για τα μέτρα που θα λάβει το επόμενο διάστημα. Άγνωστο αν τους ενημέρωσε για το ενδεχόμενο παραίτησης.

Ο Μπερλουσκόνι, πάντως, είχε φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της La Repubblica, την Τρίτη αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή.

«Ελπίζω οι συνθήκες να προκύψουν ώστε να αφήσω την ευθύνη της προεδρίας σε άλλους, παραμένοντας ίσως στο κόμμα ως ο πατέρας του. Σε κάθε περίπτωση θα κάνω αυτό που θα μου ζητήσουν το κόμμα και ο συνασπισμός μου», φέρεται να δήλωσε.

Ακόμη μια παράμετρος: Όλα γίνονται μόνο μερικές μέρες μετά τη δημόσια κοροϊδία του ιταλού πρωθυπουργού από τον γάλλο πρόεδρο και τη γερμανίδα καγκελάριο. Ο Μπερλουσκόνι αντέδρασε καθυστερημένα, αλλά όχι σε υψηλούς τόνους όπως ίσως θα έκανε μερικά χρόνια νωρίτερα.

Όλα αυτά ενώ τα spreads των ιταλικών ομολόγων έπιασαν τις 386 μονάδες βάσης και τα cds, δηλαδή τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, στις 460 μονάδες βάσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποιοι καλοθελητές βλέπουν στο 33% τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ιταλίας.

Διαβάστε για τη θυσία της Ελλάδας στο βωμό της ευρωπαϊκής χρεοκοπίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.