“Μπανανία η Ελλάδα-πουλήστε δρόμους, Ήλιο και σκουπίδια!”

Ποιος και γιατί αποκαλεί την Ελλάδα Μπανανία; Γιατί δηλώνει προκλητικά “πουλήστε δρόμους, τον Ήλιο και σκουπίδια”.

Ένα σαθρό κρατικό μηχανισμό και την πλήρη έλλειψη υποδομής στη χώρα περιγράφει η πρώτη έκθεση του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, την οποία ο Χορστ Ράιχενμπαχ παρουσίασε από την έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Μίλησε για τεράστιες προκλήσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας. Δηλαδή με άλλα λόγια είπε: “Βάλτε πωλητήριο”.

Συνέχισε λέγοντας πως η Task Force, της οποίας είναι επικεφαλής, και η ηγεσία της ΕΕ θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την κατάσταση, παρά το πολύ δύσκολο περιβάλλον της κρίσης, αλλά και «σεβόμενοι την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας».

Εκτενής ήταν και η αναφορά του στη φοροδιαφυγή. Είπε ότι η Ελλάδα καταγράφει απώλειες 60 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και πρόσθεσε ότι μπορούν άμεσα να εισπραχθούν φόροι 8 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος και υποσχέθηκε βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου.

Τρεις τόνισε ότι είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα: στις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, στο πρόγραμμα HELIOS και στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Επίσης, ανέλυσε με ποιον τρόπο η Ελλάδα θα πάψει να είναι… Μπανανία. Σύμφωνα με τον κ. Ράιχενμπαχ πρέπει να γίνουν:

– Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση: αναζήτηση ικανών στελεχών, καλύτερη διάρθρωση και συντονισμό μεταξύ διαφόρων υπουργείων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καταπολέμηση διαφθοράς.

– Πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον (μνημόνευσε τις προσπάθεις του κ. Χρυσοχοΐδη τουλάχιστον 4 φορές) με μείωση γραφειοκρατίας, απλοποίηση διαδικασιών, αλλαγές στις χρήσεις γης, κανόνες ανταγωνισμού.

– Φορολογία: ενίσχυση μηχανισμου είσπραξης φόρων, ταχύτερη επίλυση φορολογικών διαφορών, καλύτερος έλεγχος μεγάλων και πλούσιων φορολογούμενων, διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για συμφωνία φορολόγησης καταθέσεων.

– Έλεγχος δαπανών: θα ενισχυθεί το ΓΛΚ και η διεύθυνση προϋπολογισμού, έλεγχος στα κονδύλια της Κοινωνικής Πρόνοιας, έλεγχοι δαπανών στα υπουργεία.

– Μέτρα ελέγχου δαπανών στη δημόσια υγεία: μείωση στις τιμές των φαρμάκων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κλπ.

– Αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητος στην Αγορά: χρηματοδότηση από την ΕΕ που από 78% φτάνει στο 85% και προοπτικά στο 95%, δεσμεύσεις του επιτρόπου Χάαν για να διατεθούν 500 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διεύρυνση των δικαιούχων των προγραμμάτων με περισσότερες επιχειρήσεις κλπ.

– Αποκρατικοποιήσεις: ενίσχυση ταμείου Αξιοποίησης με «καλούς πραγματογνώμονες» και συμβούλους, κυρίως σε θέματα real estate.

– Αλλαγές στη Δικαιοσύνη: ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, ταχύτερη επίλυση διαφορών κλπ.

– Αντιμετώπιση των προβλημάτων μετανάστευσης με δύο σχέδια, για τη φύλαξη συνόρων και με προγράμματα και κονδύλια από το πρόγραμμα SOLID για τη διαχείρηση ανθρώπινων ροών (πάνω από 120 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε για νέα μέτρα, μειώσεις μισθών και εφεδρεία που επιβάλλει η Τρόικα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.