“Δεν θα γυρίσω να πάρω το παιδί μου, δεν έχω λεφτά”

Συγκλονιστικές ιστορίες που έχουν γίνει πια καθημερινές. Παιδιά εγκαταλείπονται από τους γονείς τους γιατί δεν έχουν λεφτά να τα μεγαλώσουν.

Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν πια να μην κάνουν παιδιά γιατί δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν. Τι γίνεται όμως με όσους έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά για τα οποία είχαν κάνει όνειρα και η ζωή τα έφερε έτσι που δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν;

Συγκλονίζει η ιστορία με μια μητέρα που πήγε την κόρη της στον παιδικό σταθμό, όμως δεν γύρισε ποτέ να την πάρει. Οι ώρες περνούσαν, οι νηπιαγωγοί είχαν ανησυχήσει και τότε το κοριτσάκι έβγαλε ένα σημείωμα από την τσέπη και τους έδωσε «δεν θα γυρίσω να πάρω την Άννα. Δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Συγγνώμη. Η μαμά της». Το περιστατικό διηγείται ο κ. Στ. Σιφνιός, ο υπεύθυνος της κοινωνικής υπηρεσίας στα Παιδικά Χωριά SOS.

«Η μητέρα της Άννας δεν είναι τρελή. Είναι μια ακόμα γυναίκα σε απόγνωση που δεν μπορεί να μεγαλώσει το παιδί της», προσθέτει.

Παλαιότερα, όπως λέει μια άλλη κοινωνική λειτουργός, στα παιδικά χωριά οι αιτήσεις που έφταναν αφορούσαν κακοποιημένα παιδιά. Τώρα, οκτώ στους δέκα γονείς που ζητούν στέγη για τα παιδιά τους είναι φτωχοί.

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια, το 95% των αιτημάτων είχε να κάνει με κακοποίηση. Αποφάσιζε ο εισαγγελέας πως κινδυνεύει το παιδί. Τώρα τα μισά αιτήματα είναι από γονείς σε απόλυτη φτώχεια. Οκτώ στις δέκα φορές είναι Έλληνες, τις πιο πολλές φορές μονογονεϊκές οικογένειες, συνήθως χωρίς άλλους συγγενείς», λέει η κοινωνική λειτουργός των Χωριών SOS Π. Βασταρούχα.

«Το καινούργιο παιδάκι το φέρνει στο σπίτι μας η μαμά του. Του δείχνει το κρεβάτι του, του δείχνει το δωμάτιό του, του δείχνει εμένα. Και μετά λέει «σ’ αγαπάω» και φεύγει. Και το παιδάκι μένει στην πόρτα μέχρι να χαθεί από τα μάτια του. Ποτέ δεν φωνάζει, απλά στέκεται και κοιτάζει. Αν πρόκειται για αδέρφια, το πρώτο βράδυ δεν μπορείς να τα χωρίσεις. Τα βάζεις το καθένα στο κρεβάτι του και δέκα λεπτά μετά γίνονται ένα κουβάρι, μαζεύονται μαζί ξανά, να αγγίζουν το ένα το άλλο», λέει η κ. Μαρίνα, η οποία είναι μητέρα στο χωριό SOS τα τελευταία 19 χρόνια.

Διαβάστε για τη γυναίκα που έπεσε να πνιγεί με το μωρό της γιατί δεν είχε λεφτά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.