Απολύσεις στο δημόσιο: πως θα γίνει η αξιολόγηση

Πώς θα γίνει η διαδικασία της αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων, στο δημόσιο; Ποιοι υπάλληλοι κινδυνέυουν με απόλυση, από τους φορείς που θα αξιολογηθούν;

Πλέον μιλούν με ποσοστά, μετά την αποτυχία των αριθμών, όπως οι 30.000 έφεδροι, ήρθε η ώρα για συγκάλυψη κάποιων “λεπτομερειών”. Τώρα η “γραμμή” είναι για μείωση του Κράτους κατά 30%, που με βάση το γεγονός ότι υπηρετούν στο Δημόσιο 800.000 υπάλληλοι το μέχρι χθες “νούμερο” των 150.000 λιγότερων υπαλλήλων ως το 2015 μάλλον μεγαλώνει κατά πολύ.

Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει παράλληλη πρόβλεψη για κατάργηση των οργανικών θέσεων των φορέων και των οργανισμών που συγχωνεύονται ή καταργούνται τότε, όπως ανοιχτά άφησε άλλωστε να εννοηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ανοίγει ο δρόμος και για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα το μισθολογικό κόστος θα μείνει στα ίδια. Είναι δεδομένο ότι οι κουρεμένοι μισθοί θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμη, ενώ και οι αξιολογήσεις νέου τύπου για ανέλιξη στην ιεραρχία ουσιαστικά καταργούν και τις ωριμάνσεις για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Ταυτόχρονα όμως θα τρέξει ένα τεράστιο πρόγραμμα αλλαγών θέσεων υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση τις νέες διατάξεις θα αμείβονται με βάση το καθεστώς που ισχύει στον νέο φορέα που υπηρετούν, έτσι χιλιάδες θα είναι εκείνοι που ουσιαστικά μέσω μετάταξης θα δουν υποβάθμιση της θέσης τους τουλάχιστον μισθολογικά.

Το τοπίο είναι ακόμη θολό και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν τα τέλη του μήνα. Οι Γάλλοι σύμβουλοι θα έρθουν να επιδείξουν τον τρόπο.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών είναι χιλιάδες εκείνοι που θα βρεθούν στο δρόμο της απόλυσης και αυτή τη φορά δεν γίνεται λόγος ούτε για συμβασιούχους, ούτε για υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστους χρόνου, αλλά για όλους με πρώτους εκείνους τους υπαλλήλους των οργανισμών που θα πάψουν να υπάρχουν ή θα πάρουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

Oι φορείς των οποίων οι δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να αξιολογηθούν είναι:

α.- Υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εποπτείας τους
β.- Η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, Ενημέρωσης
γ.- Αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες
δ.- Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
ε.- Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές
στ.- Οι ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του Κεφ. Α΄ του Ν3429/2005 εφόσον απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζόμενους.

Διαβάστε πότε και πόσοι φεύγουν από το δημόσιο άμεσα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.