Γκίκας Χαρδουβέλης: ποιον θέλει για υπουργό ο Παπαδήμος

Ποιος είναι ο Γκίκας Χαρδουβέλης, ο πρώτος που ακούγεται ότι θα μπει στην κυβέρνηση Παπαδήμου στο νέο ανασχηματισμό; Τι έχει κάνει και πώς γνωρίζει τον Παπαδήμο;

Ο οικονομικός σύμβουλός Γκίκας Χαρδούβελης είναι κορυφαίο στέλεχος της Eurobank και γνώστης το τραπεζικού συστήματος. Οι πληροφορίες λένε οτι ο Λουκάς Παπαδήμος σχεδιάζει την είσοδο του στην κυβέρνηση μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ο Γκίκας Χαρδουβέλης έχει πλούσιο βιογραφικό, χωρίς όμως εμφανείς επιτυχίες τους μήνες που είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού. Αποτελεί πάντως έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Παπαδήμου.

Το ποιο υπουργείο πάντως θα πάρει ο Γκίκας Χαρδουβέλης μόνο ο Παπαδήμος το ξέρει, καθώς τίποτα δεν έχει διαρρεύσει.

Ο Γκίκας Χαρδουβέλης είναι Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το 1993. Είναι, επίσης, σήμερα ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου της Eurobank, Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο πανεπιστήμιο Barnard College, Columbia University της Νέας Υόρκης (1983-1989), καθώς και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers της Νέας Υερσέης (1989-1993). Την τετραετία Μάϊος 2000 – Μάρτιος 2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ.Σημίτη. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: επταετή θητεία στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993), και διετή θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε και αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (τότε ΕΜΙ). Διετέλεσε Chief Economist στην Εθνική Τράπεζα (1996-2000), όπου αναβάθμισε τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης, δημιούργησε τη Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων, την ομάδα Διαχείρισης Ενεργητικού-Παθητικού, καθώς και την ομάδα Σχέσεων με τους Επενδυτές της Τράπεζας.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε ενεργό ρόλο στο ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών, στο ΔΣ του οποίου ήταν μέλος (1997-2000).Υπήρξε, επίσης, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στην Ένωση Ευρωπαϊκών Τραπεζών στις επιτροπές Οικονομικής & Νομισματικής Ανάλυσης και Νομισματικής Ενοποίησης (1996-2000), καθώς και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Χρηματιστηριακής (1995-2000).

Το επιστημονικό του έργο του Γκίκα Χαρδουβέλη επικεντρώνεται στα γνωστικά αντικείμενα της Χρηματοοικονομικής και Μακροοικονομικής, με ιδιαίτερη έμφαση στη νομισματική Πολιτική και τις αγορές χρήματος & κεφαλαίου και έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους, όπως το American Economic Review, Journal of Finance, Quarterly Journal of Economics, Review of Financial Studies, Journal of Monetary Economics, Journal of Money, Credit & Banking, Journal of International Money and Finance, Journal of Futures Markets, Review of Economics and Statistics, Journal of Economic Dynamics and Control, κ.α.

Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α.

Διαβάστε γιατί αποχωρούν οι υπουργοί από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.