Αυτό έψαχναν οι ληστές του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας

Τι ακριβώς έψαχναν οι ληστές του παλιού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας; Δείτε το ανεκτίμητης αξίας εύρημα.

Ένα χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα του 16ου αιώνα π.Χ., ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, ήταν το πολυτιμότερο από τα αντικείμενα που άρπαξαν οι αδίστακτοι ληστές του παλιού μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο βασικός στόχος της ληστείας στο Μουσείο της Ολυμπίας ήταν αυτό το δαχτυλίδι-σφραγίδα, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι η λεία της ληστείας θα καταλήξει στην ανήλιαγη συλλογή κάποιου πάμπλουτου μανιώδους συλλέκτη αρχαιοτήτων.

Το δαχτυλίδι-σφραγίδα ανήκε σε κάποιον ηγεμόνα της Άνθειας και χρονολογείται στη χρονική περίοδο 1580-1400 π.Χ. Βρέθηκε στον περίφημο βασιλικό θολωτό τάφο «Τσαγκή 4», στη θέση «Ράχη» της περιοχής Ελληνικά στο δημοτικό διαμέρισμα της Άνθειας του Δήμου Καλαμάτας, όπως περιγράφει ο ιστορικός ερευνητής, πρώην έκτακτος επιμελητής Αρχαιοτήτων Καλαμάτας και συγγραφέας, Δημήτρης Σταματόπουλος, στο βιβλίο του «Η Βαθύλειμος Άνθεια και η Δωρική Θουρία», του οποίου το εξώφυλλο κοσμεί το πολύτιμο εύρημα.

Το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι που εκλάπη στη ληστεία του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας απεικονίζει δύο άνδρες αθλητές να συμμετέχουν σε εκδήλωση ταυροκαθαψίων και γι’ αυτό αποφασίστηκε να δανεισθεί από το μουσείο της Μεσσήνης για δύο χρόνια στο μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, ώστε να εκτεθεί στο ευρύ κοινό.

Όμως, όταν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας ζήτησε να επιστραφεί, το αίτημα απορρίφθηκε και έτσι το δαχτυλίδι τελικά εκλάπη.

Διαβάστε πώς έγινε η ληστεία στο Μουσείο της Ολυμπίας και γιατί παραιτήθηκε ο Γερουλάνος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.