ΔΝΤ: Απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Τι έγινε στη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΔΝΤ; Πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας;

Eνταση και άρνηση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη διάρκεια της οποίας δεν ελήφθη καμία απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η τελική απόφαση αναμένεται στη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου, όταν η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ καταθέσει την τελική της πρόταση.

Πληροφορίες λένε ότι σκέφτεται να προτείνει να δοθούν τα 9,9 δισ. από το πρώτο πρόγραμμα, να εκταμιευτεί ένα επιπλέον μικρό ποσό και να υπολογιστούν και οι τόκοι των δανείων για τα έτη 2013 και 2014, που δεν θα πληρωθούν.

Πάντως, η κ. Λαγκάρντ αποκάλυψε στα μέλη του Δ.Σ. ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις προαπαιτούμενες ενέργειες που της ζητήθηκαν και είναι σημαντικό ότι ο κ. Πολ Τόμσεν, μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες , «επιβεβαίωσε τη γενική διευθύντρια με αποτέλεσμα να αλλάξει κάπως το αρνητικό κλίμα», όπως δήλωσε ενημερωμένη πηγή.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε ότι το ΔΝΤ δεν θα λάβει απόφαση εάν προηγουμένως «δεν κλείσει το θέμα του PSI και δεν τοποθετηθεί ο δημόσιος τομέας στο αίτημα του Ταμείου για ”κούρεμα” του ελληνικού χρέους που κατέχει». Οι έδρες της Ελβετίας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας υπογράμμισαν ότι η χώρα μας «δεν δικαιούται άλλα χρήματα από το Ταμείο» και τόνισαν πως «το ΔΝΤ πρέπει να μείνει αναμεμειγμένο στην Ελλάδα χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση».

Η κ. Λαγκάρντ επρόκειτο να αναχωρήσει χθες για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Εάν οι Ευρωπαίοι κάνουν αυτά που τους αναλογούν, δεν θα υπάρχει πρόβλημα και η νέα δανειακή σύμβαση θα εγκριθεί».

Διαβάστε πότε σχεδίαζαν να βάλουν το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.