Ποια η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές 2012. Σενάρια

Ποια τα σενάρια για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης; Ποια κόμματα θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές 2012;

Η ΝΔ φαίνεται ότι για να διευκολύνει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την ΔΗΜΑΡ αναμένεται να προτείνει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές 2012 με λίγα πολιτικά πρόσωπα και πολλούς τεχνοκράτες.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές 2012.

Ο κ. Βενιζέλος προτείνει να προχωρήσουν στη β’ φάση της διαπραγμάτευσης υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παρακαμφθούν οι διερευνητικές και να γίνει απευθείας σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια και κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, ευρύτατης συμμετοχής.

O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης με μια γενικόλογη τοποθέτηση, δεν ξεκαθάρισε την θέση του και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής ή στήριξης, υπό προυποθέσεις, κυβέρνησης στην οποία πάντως πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές 2012.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, θα δεχθεί τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη για να του ανακοινώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει επισήμως για το αποτέλεσμα των εκλογών 2012 της 17ης Ιουνίου και να ξεκινήσει η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών 2012, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να συγκληθεί μέχρι την 28η Ιουνίου στις 11.00 το πρωί για την ορκωμοσία της. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η Βουλή να συγκληθεί και νωρίτερα και να επιταχυνθεί η τελετή της ορκωμοσίας, εφόσον πριν την παρέλευση των 11 ημερών έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον σχηματισμό Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα πρέπει να δώσει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ως τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς, αν δεν επιλέξει να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή, έχει τρεις ημέρες περιθώριο για να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα, ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών ή τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα εξασφαλίζει ψήφο ανοχής.

Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα απολαμβάνει της ανοχής άλλων κομμάτων σε τρόπο που να τηρούνται οι διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 84) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 141) για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Στη φάση των διερευνητικών εντολών εισέρχεται η χώρα, για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να του ανατεθεί η πρώτη κατά σειρά εντολή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Ήδη στο παρασκήνιο και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα των εκλογών 2012, άρχισε να κυκλοφορεί το σενάριο περί πολιτικο-τεχνοκρατικής κυβέρνησης, την οποία θα επιδιώξει να σχηματίσει ο Αντώνης Σαμαράς.

«Κλειδί» στο εγχείρημα αυτό, κατά τους ηγετικούς κύκλους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η Δημοκρατική Αριστερά. Προηγουμένως, η Ιπποκράτους άφησε να εννοηθεί πως θα διαπραγματευτεί σκληρά τη συμμετοχή της ή την ανοχή της στην κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα, το οποίο θα απαντηθεί στις αμέσως επόμενες ώρες, είναι το εάν και κατά πόσο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Ήδη έχει καταρρεύσει, πριν ακόμη διατυπωθεί, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ευρεία συμμαχική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμπράξει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ανώτερα στελέχη στην Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι οι κατ’ αρχήν θέσεις που κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αργά το βράδυ της Κυριακής περισσότερο αποσκοπούν στη διαμόρφωση πλαισίου διαπραγμάτευσης, παρά εκφράζουν τις πραγματικές προσδοκίες του κόμματος.

Ως προς τη ΔΗΜΑΡ τώρα, τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο εξισορροπιστικός ρόλος του Φ. Κουβέλη είναι πιθανόν να «ξεμπλοκάρει» τη Συγγρού και την Ιπποκράτους και να οδηγήσει στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με την ανοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!