BHMA: πώς παραποίησε τη δημοσκόπηση της Public Issue

Πως το Βήμα της Κυριακής παραποίησε την δημοσκόπηση της Public Issue; Ποιες ήταν οι τροποποιήσεις που έγιναν στη δημοσκόπηση;

Ένα γραφιστικό λάθος στο Βήμα της Κυριακής, όπου παρουσιάζονταν οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής -ανάμεσα στις οποίες και εκείνη της Public Issue– είναι αφορμή για ένα σχόλιο μέσω Twitter της εταιρείας δημοσκοπήσεων, που ρωτά αν πρόκειται για λάθος ή σκοπιμότητα.

Έτσι, ενώ η εταιρεία έδινε 31,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 25,5% στη Νέα Δημοκρατία, στον πίνακα του Βήματος διαβάζουμε το ακριβώς αντίθετο: ΝΔ: 31,5% και ΣΥΡΙΖΑ 25,5%. Το γεγονός δεν είναι καθόλου αμελητέο, ούτε πρέπει να περάσει στα ψιλά.

Πρώτον, η Public Issue έχει αποδειχθεί, τα τελευταία χρόνια μια από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες, ειδικά στις προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος – επομένως μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, που δίνει, έχει βαρύτητα.

Δεύτερον, χάρη σε αυτή την αντιστροφή, το Βήμα εμφανίζει, στο σχετικό δημοσίευμα, πέντε δημοσκοπήσεις της Παρασκευής να δείχνουν όλες πρωτιά της ΝΔ – ενώ η πραγματικότητα είναι ότι τέσσερις (της Kάπα Research, της Rass, της Μarc και της Μetron Analysis) δείχνουν μικρό προβάδισμα της NΔ (μία με δύο μονάδες), και μία (της Public Issue) δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με έξι μονάδες.

Πρόκειται άραγε για σφάλμα ή για συνειδητή παραποίηση;

Διαβάστε τι δείχνει το γκάλοπ της Metron Analysis για τις εκλογές 2012.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!