Επιτόκια καταθέσεων: γιατί έχουν γερές αποδόσεις

Γιατί τα επιτόκια στις τράπεζες φαίνεται να έχουν γερές αποδόσεις; Διαβάστε τους κύριους λόγους για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

«Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει μια τάση, τουλάχιστον από τις μεγαλύτερες τράπεζες, να ρίξουν κάπως τα επιτόκια καταθέσεων μετά το πανηγύρι που είχαμε κατά την προεκλογική περίοδο και που ως ένα βαθμό συνεχίζεται και σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, εκτιμώντας πως οι τραπεζίτες έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν να προσπαθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Γενικότερα, υπάρχει η εκτίμηση από μέρος της αγοράς πως -κάτω φυσικά από προϋποθέσεις- θα μπορούσαμε να δούμε μια αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση των επιτοκίων από τον προσεχή Σεπτέμβριο έως και τους πρώτους μήνες του 2013, κυρίως για τους παρακάτω λόγους:

1. Μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης, ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ περιορίστηκε τουλάχιστον για το βραχυμεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα, όπως επισήμαναν οι αναλυτές των διεθνών οίκων.

2. Τα καταθετικά επιτόκια των ελληνικών τραπεζών είναι ιλιγγιώδη σε σύγκριση με τααντίστοιχα των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που για ποσά 100.000 ευρώ υπερβαίνουν το 6,5%, όταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,75%.

3. Όσο πιο κοντά βαδίζουμε προς την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόσο, ελπίζεται, πως θα βελτιώνεται το κλίμα για τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών.

Διαβάστε ποια τα νέα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.