Προσοχή: Κλείνουν οι τράπεζες για 6 ημέρες: Τι θα γίνει με μισθούς και συντάξεις

Γιατί κλείνουν οι Τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank; Τι θα γίνει με μισθούς και συντάξεις;

Τράπεζες: Νέο μπλακ άουτ στην αγορά καθώς μετά το Πάσχα των Καθολικών το Ορθόδοξο Πάσχα κλείνει τις τράπεζες για 6 μέρες!

H winbank ανακοινώνει από σήμερα τι θα ισχύσει με το Πάσχα και την αργία της Πρωτομαγιάς, όπου 6 συνολικά ημέρες θα είμαστε χωρίς τράπεζες.

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

Αυτό οφείλεται τόσο στην αργία της Πρωτομαγιάς όσο και στις εορτές του Πάσχα.

Συγκεκριμένα η επίσημη ανακοίνωση της winbank για τις συναλλαγές και τι ακριβώς θα ισχύσει έχει ως εξής:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από την Μ. Πέμπτη 02 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 08 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Οι μεταφορές εντός Πειραιώς θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 08 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 08 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 03 Μαΐου, τη Δευτέρα 06 Μαΐου και την Τρίτη 07 Μαΐου. 6 ημέρες χωρίς τράπεζες όπως λέει η winbank λόγω των εορτών.

Οι τράπεζες σχεδιάζουν «κούρεμα» της προμήθειας που χρεώνουν για τις μικροσυναλλαγές, όπως σε ψιλικατζίδικα, περίπτερα, λαϊκές αγορές.

Οι πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ αναφέρουν ότι το νέο πλαίσιο που καταρτίζουν οι τράπεζες, προβλέπει «κούρεμα» των προμηθειών έως 50%, στο σκέλος που τις αφορά. Αυτό σημαίνει ότι η προμήθεια στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας , πρόκειται να περιοριστεί στο 0,10% (από 0,20%).

Το γενικότερο ζήτημα των προμηθειών έθεσε μετ’ επιτάσεως στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και φαίνεται να απέσπασε προ ημερών τη δέσμευση ότι θα επανεξετασθούν τα περιθώρια μειώσεων των χρεώσεων στη χρήση POS για συναλλαγές μικρής σχετικά αξίας, με τις ανακοινώσεις μάλιστα να αναμένονται εντός Μαρτίου.

Να θυμίσουμε ότι περίπτερα και ψιλικατζίδικα και συνολικά 35 κλάδοι λιανικής έχουν περιθώριο να εγκαταστήσουν τα POS, τα οποία ήδη θα πρέπει να έχουν παραγγείλει (μέχρι χθες) έως το τέλος Μαρτίου. Στην αντίθετη περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα απειλούνται από την 1η Απριλίου με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε να παρατείνει την προσθεσμία για ένα μήνα – μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά από ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, όπου η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

Για τους 35 κλάδους που είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν POS, η προθεσμία μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου. Εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαΐου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στις συντάξεις και πώς να το αντιμετωπίσετε.