#

Είχε δίκιο ο Ερτνογάν για την Ολυμπιακή φλόγα;

Είναι η Ολυμπιακή φλόγα τούρκικη και ποιος είναι ο μύθος γύρω από τον Όλυμπο της Τουρκίας;

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού αθλητισμού Σουάτ Κιλίτς στο Λονδίνο σχετικά με την ετυμολογία των Ολυμπιακών Αγώνων και την προέλευση της Ολυμπιακής φλόγας προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Βέβαια τα όσα είπε φαίνεται να δείχνουν την έλλειψη των γνώσεων του τουρκικού πολιτικού προσωπικού.

Ο Όλυμπος της Λυκίας είναι το μοναδικό απο τα πολλά ομώνυμα μικρασιατικά όρη που διατήρησε το όνομά του στην σύγχρονη Τουρκία.

Συνδέεται με τον μυθικό κύκλο του Βελλεροφόντη, και η αναφερθείσα από τον Τούρκο υπουργό παρουσία «αιωνίου πυρός» κοντά στην κορυφή του βουνού, που οφείλεται σε διαρροές αυταναφλεγομένου μεθανίου, εξηγήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες ως η ανάσα της Χίμαιρας, του θαμμένου από τον Βελλεροφόντη μυθολογικού τέρατος.

Ο Όλυμπος της Λυκίας, ωστόσο, μόνον ετυμολογικώς συνδέεται με την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η δε ιστορία της αφής της ολυμπιακής φλόγας όχι μόνο δεν ανάγεται στην αρχαιότητα αλλά μετά βίας υπερβαίνει τα εβδομήντα πέντε έτη.

Οι εν λόγω δηλώσεις του Τούρκου υπουργού έγιναν στο πλαίσιο ομιλίας του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Κωνσταντινούπολης για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Ερντογάν επικαλέσθηκε και την μέχρι τούδε μη ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από μουσουλμανική χώρα ως πρόσθετο επιχείρημα για την αναγκαιότητα τέλεσής τους στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την άποψή του, «η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε μια μουσουλμανική χώρα θα είναι ακόμη μια πρωτιά της Τουρκίας.»

Διαβάστε πότε έσβησαν την Ολυμπιακή φλόγα οι Άγγλοι.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!