Πινγκ- Πονγκ, Λονδίνο 2012 στο doodle της Google

Ποια η ιστορία του πινγκ-πονγκ και γιατί το Google επέλεξε να αφιερώσει το doodle του σε αυτό σήμερα;

Ένα πολύ αγαπημένο άθλημα κοσμεί σήμερα την πρώτη σελίδα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης Google, το Πινγκ- Πονγκ.

Η Google στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που κάνει για τα Ολυμπιακά Αθλήματα, σήμερα εστιάζει την προσοχή μας στο Πινγκ- Πονγκ ή στα ελληνικά επιτραπέζια αντισφαίριση.

Σε ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο, του οποίου η καταγωγή της είναι από την Κορέα.
Αν και το πιγκ-πογκ έχει αρκετές ομοιότητες με το τέννις κυρίως ως προς τους κανονισμούς) η σύγκριση μεταξύ τους σταματά εδώ. Το βάρος της μπάλας, η μικρή περιοχή του τραπεζιού, ο περιορισμένος χρόνος αντίδρασης κάνουν το παιχνίδι αρκετά σύνθετο και δύσκολο, ενώ απαιτείται, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση.

Το πιγκ-πογκ παίζεται σε εσωτερικό χώρο και απαιτεί σχετικά μικρό κόστος εξοπλισμού και αυτό το κάνει προσιτό σε πολλούς.

Οι διεθνείς κανόνες ορίζουν ότι το παιχνίδι παίζεται με μια ελαφριά (2,7 γραμμ.) με διάμετρο 40 mm μπάλα. Οι κανόνες ορίζουν ότι η μπάλα πρέπει να αναπηδήσει έως 24-26cm, όταν πέφτει από ύψος 30,5 cm πάνω στο τραπέζι. Η μπάλα των 40 mm καθιερώθηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000.

Η επιτραπέζια αντισφαίριση παίζεται σε τραπέζι φτιαγμένο από ξύλο ή σύνθεση ξύλου και μετάλλου. Η επιφάνεια του τραπεζιού είναι ματ χρώματος σκούρου πράσινου ή μπλε. Το τραπέζι έχει μήκος 275cm, πλάτος 152.5cm και ύψος 76cm. Χωρίζεται σε δύο μέρη από το φιλέ που χωρίζει το τραπέζι σε δύο γήπεδα. Το φιλέ έχει ύψος 15.25cm και εκτείνεται 15.25cm πέρα από κάθε πλευρά του τραπεζιού.

Η ρακέτα αποτελείται από δύο μέρη: το ξύλο και τα λάστιχα. Υπάρχουν διάφορα είδη λάστιχων και ξύλων. Για παράδειγμα υπάρχουν επιθετικά, αμυντικά ή άλλα ξύλα, όπως επίσης υπάρχουν και λάστιχα με λεία επιφάνεια και επιφάνεια με δοντάκια. Το στυλ παιχνιδιού του παίκτη είναι ο οδηγός για την αγορά της κατάλληλης ρακέτας.

Στο παιχνιδι ένας πόντος ξεκινάει με τον παίχτη να σερβίρει την μπάλα. Στεκόμενος πίσω από την γραμμή του τραπεζιού, με την μπάλα στην παλάμη του ενός χεριού και την ρακέτα στην άλλη, ο παίχτης που σερβίρει πετάει την μπάλα προς τα πάνω, χωρίς να της δίνει φάλτσο, τουλάχιστον 15 εκατοστά.

Ο παίχτης του πινγκ-πονγκ τότε πρέπει να χτυπήσει την μπάλα με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανπηδήσει μία φορά στο δικό του μισό του τραπεζιού και τουλάχιστον μία φορά σε αυτό του αντιπάλου. Εαν η μπάλα χτυπήσει στο φιλέ, αλλά δεν χτυπήσει στην μεριά του αντιπάλου, τότε ο αντίπαλος κερδίζει τον πόντο. Όμως αν η μπάλα χτυπήσει στο φιλέ και παρόλα αυτά προχωρήσει και αναπηδήσει στην άλλη πλευρά, τοτε έχουμε net. Σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι σταματά και ο παίχτης ξανασερβίρει την μπάλα. Ένας παίχτης μπορεί να κάνει οποιονδήποτε αριθμό net χωρίς να υπάρχει κάποια ποινή.

Αν το σερβίς είναι “καλό”, τότε ο αντίπαλος πρέπει να κάνει μια “καλή” επιστροφή επιστρέφοντας την μπάλα, προτού αυτή αναπηδήσει δεύτερη φορά. Η επιστροφή ενός σερβίς είναι ένα από τα δυσκολότερα σημεία ενός αγώνα, μια και η πρώτη κίνηση του παίχτη είναι συχνά και η λιγότερο προβλέψιμη.

Ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, κωπηλασία και πόλο έχει σήμερα το ελληνικό «μενού» στο Λονδίνο, με τα δύο τελευταία αγωνίσματα να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον!

Τρία πληρώματα διεκδικούν την πρόκριση στους τελικούς της κωπηλασίας: η τετράκωπος, με τους Στέργιο Παπαχρήστου, Γιώργο Τζιάλλα, Γιάννη Τσίλη και Γιάννη Χρήστου (12:20), οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου (12:30) και οι Λευτέρης Κόνσολας και Παναγιώτης Μαγδάνης στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών (12:50).

Στις 13:20 η εθνική πόλο των ανδρών αντιμετωπίζει το Καζακστάν για την 3η αγωνιστική του Α’ Ομίλου.

Στην κολύμβηση, ο Γιάννης Καλαγάρης αγωνίζεται στις 12:15 στα 50μ. ελεύθερο, ενώ ο Στέφανος Δημητριάδης στις 13:15 στα 100μ. πεταλούδα.

Τέλος, η αγωνία κορυφώνεται στην ιστιοπλοΐα: ο Γιάννης Μιτάκης αγωνίζεται στην 7η 8η ιστιοδρομία των Finn, οι Αιμίλιο; Παπαθανασίου και Αντώνης Τσότρας στις ίδιες κούρσες των Star και οι Διονύσης Δήμου/ Μιχάλης Πατενιώτης στα 49er. Επίσης, οι Βύρωνας Κοκκαλάνης και Άννα Αγραφιώτη μετέχουν στην 5η και 6η κούρσα των RS-X, ενώ πρεμιέρα κάνουν τα 470 ανδρών, με τους Παναγιώτη Καμπουρίδη και Στάθη Παπαδόπουλο.

Διαβάστε ποια η ιστορία του χόκει επί χόρτου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.