Πρωτιά στην ανεργία η Ελλάδα: ποια τα ποσοστά ανεργίας

Γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη στην αύξηση της ανεργίας; Πού οφείλεται η ραγδαία αυτή αύξηση και ποια στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα;

Την υψηλότερη ταχύτητα ανόδου στην ΕΕ καταγράφει η ανεργία στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο του 2012 ανήλθε στο 23,1%.

Παράλληλα, πάνω από 25 εκατ. είναι πλέον οι άνεργοι στην ΕΕ των 27, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία στην ευρωζώνη.Ειδικότερα, η ανεργία στην Ελλάδα το Μάιο παρουσίασε αύξηση 0,5%, σε σχέση με τον Απρίλιο, και αύξηση 6,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2011.

Αυτό την καθιστά «πρωταθλήτρια», καθώς η Ισπανία ακολουθεί με +4,4% και η Κύπρος με +3,2%. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, μετά την Ισπανία.


Η Ισπανία προηγείται σε ανεργία με 25,1% (στοιχεία Ιουλίου), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Αυστρία με 4,5%, η Ολλανδία με 5,3%, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο (από 5,5%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μεταξύ των νέων με 53,8% (στοιχεία Μαΐου), ενώ στους άνδρες η ανεργία ανήλθε στο 20,3% και στις γυναίκες στο 26,8%. Τον Ιούλιο του 2012 η ανεργία στην ευρωζώνη έφτασε το 11,3% και στην ΕΕ το 10,4%.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των ανέργων στο σύνολο της ΕΕ εκτιμάται στα 25,254 εκατ. πολίτες, με μία μικρή αύξηση 43.000 ατόμων. Η ανεργία είναι κυρίως πρόβλημα της ευρωζώνης, όπως φαίνεται από τα 18 εκατ. ανέργους (72% της ΕΕ), οι οποίοι μάλιστα αυξήθηκαν κατά 88.000 τον τελευταίο μήνα.

Κατά συνέπεια, εκτός ευρωζώνης αλλά και Ελλάδας, σημειώθηκε μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων, κατά 45.000 θέσεις. Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου εμφάνισε το ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, στενεύοντας τα περιθώρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μια νέα μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

ύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές καταναλωτή στα 17 κράτη – μέλη της νομισματικής ένωσης αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2,4% που είχαν σημειώσει τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους κατά 2,5%. Σκούρα τα πράγματα για την Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός σημείωνε σταθερή πτώση, από 3% που ήταν το ποσοστό το Νοέμβριο του 2011, και σταθεροποιήθηκε στο 2,4% το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρησή του ελαφρώς κάτω του 2%.

Διαβάστε τις θέσεις ανεργίας του ΟΑΕΔ για 100.000 ανέργους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.