Εμπορική τράπεζα: γιατί καθυστερεί η πώλησή της

Γιατί πήρε παράταση η πώληση της Εμπορικής τράπεζας; Ποιες είναι οι συζητήσεις των ελληνικών τραπεζών με την Credit Agricole;

Σε νέα μικρή παράταση οδηγείται η διαδικασία πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας από τον γαλλικό όμιλο της Credit Agricole σε μία εκ των τριών ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank) που έχουν ήδη καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Όπως ανέφερε χθες ο οικονομικός διευθυντής του γαλλικού ομίλου, Bertrand Delpit, σε παρουσίαση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της τράπεζας, η διαδικασία πώλησης της ελληνικής θυγατρικής της Credit Agricole, Εμπορικής Τράπεζας, θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Στην ίδια παρουσίαση αναφέρεται ότι η πλειοψηφία των ναυτιλιακών δανείων της Εμπορικής θα μεταφερθεί εντός των επόμενων μηνών στην Credit Agricole.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό η Credit Agricole παρείχε στις ενδιαφερόμενες τράπεζες τη διακριτική ευχέρεια να συμπεριλάβουν ή όχι στις προσφορές τους μέρος του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής Τράπεζας. Και αυτό διότι έχει ήδη λάβει την απόφαση να αποσχίσει τα ναυτιλιακά δάνεια αξίας 900 εκατ. ευρώ από την Εμπορική και να τα εισφέρει σε εταιρία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία που είχε για να απαντήσει η διοίκηση της γαλλικής τράπεζας έληγε στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας. Ωστόσο ήταν κοινό μυστικό ότι θα υπάρξει νέα μικρή παράταση, καθώς εκκρεμεί η απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία έχει προσφύγει η Credit Agricole ζητώντας να χαλαρώσουν οι όροι της πώλησης.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές δεν αναμένεται ουσιαστική μεταβολή των όρων, τους οποίους έχει ήδη εγκρίνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρούν ότι με την προσφυγή αυτή οι Γάλλοι «κερδίζουν χρόνο ώστε να πετύχουν καλύτερο deal», ενώ είναι προφανές ότι περιμένουν και τις εξελίξεις από την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες και φυσικά την έκθεσή τους για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, πριν ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις η διαδικασία αυτή ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από μηδενική, ουσιαστικά, βάση καθώς οι Γάλλοι ζήτησαν επικαιροποίηση των τριών προσφορών. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ της Credit Agricole και των τριών τραπεζών ενώ την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών που έχουν καταθέσει πρόταση για την Εμπορική τράπεζα βρέθηκαν στο Παρίσι και συναντήθηκαν με τη διοίκηση της Credit Agricole σε μια προσπάθεια της τελευταίας να βελτιώσει τους όρους των προσφορών τους.

«Η κούρσα για τη διεκδίκηση της Εμπορικής Τράπεζας ξεκινά από νέα αφετηρία», τονίζει έμπειρος τραπεζίτης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν και τις τρεις ενδιαφερόμενες ελληνικές τράπεζες να διεκδικούν τη γαλλική θυγατρική με τις ίδιες πιθανότητες.

Διαβάστε ποιο είναι το φαβορί για την εξαγορά της Εμπορικής τράπεζας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.