Το μεγάλο κόλπο με το άρθρο 99: πόσες εταιρείες προσέφυγαν

Πόσες είναι οι εταιρείες που αιτήθηκαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα το 2012;

Στις 640 ανέρχονται οι εταιρίες που αιτήθηκαν να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα το 2012, σύμφωνα με στοιχεία από 46 Πρωτοδικεία της χώρας σε σύνολο 63, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη μετά από ερώτηση 16 βουλευτών της ΝΔ. Ο μεγαλύτερος αριθμός προέρχεται από την Αθήνα (175 εταιρίες ), ακολουθούν Πάτρα (58), Θεσσαλονίκη (48), Πειραιάς (31), Χαλκίδα (28) κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης:

1. Στην Αθήνα εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99, είναι σε εκκρεμότητα 113 και απορρίφθηκαν 48.
2. Στη Θεσσαλονίκη εγκρίθηκαν 12 εταιρείες, βρίσκονται σε εκκρεμότητα 17 και απορρίφθηκαν 19 αιτήσεις.
3. Στον Πειραιά υπήχθησαν στο άρθρο 99 7 εταιρίες, είναι σε εκκρεμότητα 9 και απορρίφθηκαν 15 αιτήσεις.
4. Στην περιφέρεια εγκρίθηκαν 141 αιτήσεις, βρίσκονται σε εκκρεμότητα 105 και απορρίφθηκαν 140

Το υπουργείο απευθύνθηκε στο τέλος του 2012 στους προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διοίκησης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, καθώς και στους διευθύνοντες τα λοιπά Πρωτοδικεία ζητώντας την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των εταιριών που αιτήθηκαν και όσων υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς και την πορεία αυτών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε το Πρωτοδικείο Αθηνών, από τις 17.11.2011 έως και το Δεκέμβριο του 2012 175 εταιρίες αιτήθηκαν την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Μεταξύ των επιχειρήσεων, πολύ γνωστές επωνυμίες απ’Α όλο το φάσμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπως η SATO, ο Μ. Βωβός, η Puma, η Τυποεκδοτική, ο Γλου, ο Μαρινόπουλος, η ‘Αλεξ-Πακ, η Νεοset κ.ά.

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης διαβίβασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι μετά την εφαρμογή του Ν. 4013/2011 (σ.σ. ο νόμος που τροποποίησε διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα) και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2012 κατατέθηκαν 48 αιτήσεις εταιριών και φυσικών προσώπων για άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης ή για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρο 106β Πτωχευτικού Κώδικα). Από τις παραπάνω αιτήσεις 12 έγιναν δεκτές από το Δικαστήριο και διατάχθηκε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν ήταν 14 ενώ απορρίφθηκαν άλλες 5 για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης.

Οι υπόλοιπες είτε ματαιώθηκαν είτε εκκρεμεί έκδοση απόφασης είτε δεν συζητήθηκαν ακόμα. Σε κατάσταση πτώχευσης κηρύχθηκαν τρεις ανώνυμες εταιρίες, μετά την κατάθεση εκ μέρους τους αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η «Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Πλαστικών». Στο ερώτημα αν μέσω του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα επιτεύχθηκε η οικονομική εξυγίανση των επιχειρήσεων, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι το Δικαστήριο δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά οι εν λόγω επιχειρήσεις κατέστησαν βιώσιμες, δεδομένου ότι μόνο στην περίπτωση που δεν καταβληθούν οι συμφωνημένες οφειλές, οι συμβεβλημένοι δανειστές προσφεύγουν στα Δικαστήρια για λύση της συμφωνίας.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι τα στοιχεία από το Πρωτοδικείο της Χαλκίδας, που δείχνουν ότι στις 28 αιτήσεις έγιναν δεκτές 7, απορρίφθηκαν 7 και εκκρεμούν 4. Σημειώνεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, ιδίως του πλαισίου που διέπει την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των εταιρειών.

Διαβάστε πώς έφτασε η Sprider στη χρεοκοπία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι!