Σχέδιο Αθηνά: Καταργούνται 150 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τι αποφασίστηκε σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά και γιατί καταργούνται 150 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ; Τι δήλωσε ο υπουργός παιδείας;

Το σχέδιο Αθηνά που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα ΑΕΙ, ΤΕΙ παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κων/νος Αρβανιτόπουλος.

Το σχέδιο Αθηνά θα αποσταλεί ακολούθως σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και θα τεθεί σε διαβούλευση για 45 ημέρες.

Μεταξύ των αλλαγών που επέρχονται με το σχέδιο Αθηνά, η ομοσπονδοποίηση των πανεπιστημίων των Αθηνών σε ένα ίδρυμα όπου θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, πλην του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά, δημιουργείται επίσης ένα ομόσπονδο Τεχνολογικό Ιδρυμα Αθήνας (ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και ΑΣΠΑΙΤ ενώνονται) ενώ αναβαθμίζεται το διεθνές πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο θα επικοινωνεί με έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό.

Το Ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο διατηρουμένων των ήδη υφιστάμενων αρχών (πρυτανικών και Συμβουλίων).

«Εντάσσουμε όλα τα τμήματα σε σχολές, προχωράμε σε συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά και Ιδρύματα με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από 4 τμήματα» είπε ο υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα 150 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ καταργούνται (δηλαδή δεν θα δέχονται στο μέλλον εισακτέους), καθώς είχαν χαμηλό βαθμό ενδιαφέροντος ή δεν είχαν καν μόνιμο διδακτικό προσωπικό.

«Από την πρώτη στιγμή βάλαμε συγκεκριμένες προτεραιότητες. Συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε την εφαρμογή ενός νόμου που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία. Τα νέα ΔΣ έδωσαν μια ψήφο εμπιστοσύνης στα Ιδρύματά μας», είπε.

Διαβάστε ποια 150 ΑΕΙ-ΤΕΙ κλείνουν σύμφωνα με το Σχέδιο «Αθηνά» που έχει καταστρώσει η κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.