Ανατροπή θρίλερ στις Ιταλικές εκλογές: ποιο κόμμα επικρατεί οριακά στη Βουλή

Ποια τα αποτελέσματα στις συγκλονιστικές Ιταλικές εκλογές 2013; Ποιο κόμμα επικρατεί οριακά στη Βουλή;

Προβάδισμα του Κεντροαριστερού Μπερσάνι τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία σε ψήφους, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση των ψήφων στις Ιταλικές εκλογές 2013.

Πάντως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στις Ιταλικές εκλογές 2013 πολύ δύσκολα θα σχηματιστεί κυβέρνηση απόψε, αφού ο Μπερλουσκόνι-αν και δεύτερος σε ψήφους- έχει την πλειοψηφία στις έδρες της Γερουσίας, λόγω της ιδιομορφίας του Ιταλικού εκλογικού νόμου.

Αποτελέσματα για την Γερουσία στις Ιταλικές εκλογές 2013:

60.278 από τα 60.431 Εκλογικά τμήματα

– Κεντροαριστερά (Μπερσάνι) : 31,6% (113 έδρες)
– Κεντροδεξιά (Μπερλουσκόνι): 30,6% (114 έδρες)
– Πέπε Γκρίλο : 23,8% (58 έδρες)
– Μόντι : 9,1% (16 έδρες)

(Οι έδρες αποτελούν εκτίμηση της ηλεκτρονικής έκδοσης της Repubblica)

Αποτελέσματα για τη Βουλή στις Ιταλικές εκλογές 2013:

60.944 από τα 61.446 Εκλογικά Τμήματα

– Μπερσάνι : 29,50%
– Μπερλουσκόνι: 29,1 %
– Πέπε Γκρίλο : 25,5%
– Μοντι : 10,6 %

(Τελευταία ενημέρωση: 01:26)

Πώς λειτουργεί το ιταλικό εκλογικό σύστημα

Το ιταλικό κοινοβούλιο είχε δύο αίθουσες, την άνω Βουλή (Γερουσία) και την κάτω Βουλή.

Προκειμένου να σχηματιστεί πλειοψηφική κυβέρνηση, μία παράταξη πρέπει ουσιαστικά να ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο σώματα.

Όσον αφορά την κάτω Βουλή, το σύστημα είναι αρκετά απλό. Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη στο σύνολο της λαϊκής ψήφου ελέγχει αυτόματα τις 340 εκ των 630 εδρών του σώματος, ήτοι πλειοψηφία της τάξης του 54%.

Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη όσον αφορά τις 315 έδρες της Γερουσίας, καθότι ο έλεγχός τους ορίζεται από το ποσοστό που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα όχι στο σύνολο της χώρας, αλλά στις 20 περιοχές της Ιταλίας (π.χ. Λομβαρδία).

Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη σε κάθε περιοχή εξασφαλίζει αυτόματα το 55% των εδρών που αντιστοιχούν σε αυτή την περιοχή. Οι εναπομένουσες θέσεις για την εκάστοτε περιοχή κατανέμονται ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα, ανάλογα με το μερίδιο της ψήφου που κατέλαβαν στην εν λόγω επαρχία.

Κόμματα που καταλαμβάνουν κάτω από το 8% σε μία περιοχή δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν έδρες στη Γερουσία για την επίμαχη επαρχία.

Δεδομένου ότι ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Μάριο Μόντι εμφανίζεται σε όλα τα exit poll χαμηλά, από 6 έως 10%, εάν χρειαστεί, πιθανώς δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τη συμμαχία Μπερσάνι στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών

Η εξέλιξη αυτή «οδηγεί» τους πολιτικούς παράγοντες να εξετάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού μετά το αλαλούμ στις Ιταλικές εκλογές 2013 (από την κεντροαριστερά, τους συντηρητικούς και δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μάριο Μόντι), προκειμένου να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί αυτό το σενάριο.

«Θα επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης, ως πρώτη δύναμη στη Βουλή και θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα, προσθέτοντας: «H άμεση επιστροφή στις κάλπες δεν είναι η προτιμητέα οδός. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να βοηθήσει το πολιτικό σύστημα να βρει τις καταλληλότερες λύσεις».

Ο αντιπρόεδρος των «Δημοκρατικών» υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρόκειται για μια ακραία πολιτική πραγματικότητα που η Ιταλία δεν έχει ξαναζήσει» και, προχωρώντας σε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, θέλησε να τονίσει ότι «χρειάζεται ένας προβληματισμός που θα επικεντρωθεί στις συνέπειες της λιτότητας, που προκάλεσε εξέγερση του πολιτικού σώματος, και στην αξιοπιστία των πολιτικών».

Σύμφωνα με τον Νικόλα Φρατοιάννι, του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», μέλος της προοδευτικής συμμαχίας, «αν οι κεντροαριστερές δυνάμεις υπερισχύσουν στη Βουλή, θα πρέπει να προτείνουν τη δική τους πολιτική λύση για τη χώρα».

Πάντως, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι άφησε να διαρρεύσει ότι «δεν θα κάνει δηλώσεις μέχρις ότου δεν έχει στα χέρια του τα τελικά αποτελέσματα και των δυο σωμάτων του κοινοβουλίου».

«Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, κρίνουμε τις ιδέες χωρίς προκαταλήψεις και είναι σαφές ότι δεν μας αρέσει αυτός ο εκλογικός νόμος» δήλωσε, στο μεταξύ, η υποψήφια βουλευτής του κινήματος «Πέντε Αστέρων» Μάρτα Γκράντε.

Οι σχολιαστές, ωστόσο, θεωρούν απίθανη μια προγραμματική συμφωνία των «Πέντε Αστέρων» με την κεντροαριστερά. Αυτό που θα μπορούσε να αναπτυχθεί, ενδεχομένως, είναι ένας διάλογος πάνω σε μεμονωμένους νόμους και μεταρρυθμίσεις.

Ο δε γραμματέας του «Λαού της Ελευθερίας», Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στα ιταλικά βραδινά δελτία ειδήσεων, τόνισε ότι «η κεντροδεξιά συμμαχία κερδίζει στη Γερουσία, και πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούμε».

Από τη μεριά, τέλος, της κεντρώας συμμαχίας του Μάριο Μόντι, ο Χριστιανοδημοκράτης Πιερφερντινάντο Καζίνι δήλωσε: «Στη ζωή κάποιες φορές χάνεις και κάποιες κερδίζεις. Το θέμα είναι να πράττεις ορθά και να έχεις ήσυχη τη συνείδησή του».

Διαβάστε τι δείχνουν τα επίσημα exit poll για τις Ιταλικές εκλογές 2013.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.