Προεδρικές 2013 Αναστασιάδης – Μαλάς: δεδομένα, σενάρια για 2ο γύρο

Ποια είναι τα δεδομένα και ποια τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών 2013 στην Κύπρο; Ποια κόμματα φαίνεται να υποστηρίζουν Νίκο Αναστασιάδη και ποια Σταύρο Μαλά;

Έντονες είναι οι ζυμώσεις και τα σενάρια, ενόψει του δεύτερου γύρου, μετά τα αποτελέσματα των Προεδρικών 2013 του πρώτου γύρου εκλογών.

Τα δεδομένα του δεύτερου γύρου είναι:

– Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ θα συνέλθει στις 18.00
– Συναντήσεις ΕΔΕΚ με Μαλά και Αναστασιάδη
– Ομήρου: Δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση κανενός από τους δύο υποψηφίους
– Το ΕΥΡΩΚΟ συμπαρατάσσεται με το Νίκο Αναστασιάδη
– ΔΗΚΟ: Έως την Κυριακή ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης
– Περιμένουν την απόφαση Λιλλήκα τα επιτελεία ΑναστασιάδηΜαλά
– Θεωρείται απίθανο, το επιτελείο Αναστασιάδη να προσεγγίσει Παπαδόπουλο
– ΑΚΕΛ: Δεδομένη η κατακόρυφη αύξηση της συσπείρωσης
– Τηλεφωνική επικοινωνία Μαλά και Κυπριανού με Λιλλήκα για συμπόρευση στον δεύτερο γύρο
– Έριξε “Χ” ο Λιλλήκας
– Συνάντηση θα έχει ο Αναστασιάδης με τον Αρχιεπίσκοπο
– Ψήφο κατά βούληση αποφάσισαν οι Οικολόγοι

Tα εκλογικά επιτελεία των δύο νικητών του πρώτου γύρου, Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά, αποδύονται σε μία προσπάθεια αύξησης της πολιτικής τους επιρροής και φλερτάρουν με τις ψήφους, που έλαβε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Ο Γιώργος Λιλλήκας θα δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του, ενόψει του δευτέρου γύρου, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα καλέσει τους ψηφοφόρους του σε ψήφο κατά βούληση.

Ο Γιώργος Λιλλήκας πραγματοποιεί, εξάλλου, διερευνητικές επαφές για τα επόμενα πολιτικά του βήματα.

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται μόλις στο αρχικό τους στάδιο, σε συνεργασία με την ΕΔΕΚ, με στόχο τη ανίχνευση του εδάφους γύρω από την προοπτική δημιουργίας ενός νέου πολιτικού σχηματισμού στον ενδιάμεσο χώρο ή την, υπό προϋποθέσεις, ενοποίηση κεντρώων δυνάμεων.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ θα συνέλθει στις 18.00 το απόγευμα για διαμόρφωση εισήγησης για ψήφο κατά βούληση, προς την Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη και θα λάβει την τελική απόφαση .

Η ηγεσία της ΕΔΕΚ πραγματοποίησε συνάντηση στις 9.30 το πρωί με τον Σταύρο Μαλά και στις 11.30 με το Νίκο Αναστασιάδη.

Οι συναντήσεις χαρακτηρίζονται περισσότερο ως τυπικής διαδικασίας.

Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τις δύο δυνάμεις που διεκδικούν την εξουσία, τόνισε χθες βράδυ στις Τομές τα Γεγονότα, ο Γιαννάκης Ομήρου

Δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση κανενός από τους δύο υποψηφίους, είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να μπούμε σε λογική συναλλαγών, προκειμένου να επωφεληθούμε και να εξασφαλίσουμε θέσεις».

Σημείωσε ότι το Κίνημα θα τοποθετηθεί με σοβαρότητα και πατριωτισμό στη βάση των αξιών και των αρχών του κόμματος.

Ψήφο κατά βούληση και στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών ΕΚλογών 2013 αποφάσισαν εξάλλου χθες βράδυ και οι Οικολόγοι.

Το ΕΥΡΩΚΟ συμπαρατάσσεται με τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, είχε το πρωί συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη.

Εισήγηση για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη διαμόρφωσε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΕΥΡΩΚΟ, η οποία πρόκειται να επικυρωθεί σε αυριανή σύνοδο του Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος.

Στο ΔΗΚΟ θα καταβληθεί έως την Κυριακή ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης όσων ψηφοφόρων δεν υπάκουσαν στην απόφαση για στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη.

Το επιχείρημα θα είναι ότι τώρα το διακύβευμα των εκλογών είναι η απαλλαγή από την καταστροφική διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ και η δημιουργία, σε πολιτικό και κυβερνητικό επίπεδο, των προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση, μέσα από τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με βάση τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί ο κομματικός μηχανισμός του ΔΗΚΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προσεγγιστούν εκ νέου σημαίνοντα στελέχη, τα οποία είχαν διαφοροποιηθεί από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ και στην πράξη είχαν κρατήσει αποστάσεις από την προεκλογική προσπάθεια.

Την ίδια ώρα στάση αναμονής ως προς τις αποφάσεις των δυνάμεων, που στήριξαν Γιώργο Λιλλήκα στον πρώτο γύρο, τελούν τα επιτελεία του Νίκου Αναστασιάδη και του Σταύρου Μαλά.

Βασική στρατηγική του επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη απέναντι στους άλλους πολιτικούς χώρους θα είναι η αναγκαιότητα «συνένωσης δυνάμεων για απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Χριστόφια και την πολιτική του ΑΚΕΛ», με στόχο τη δημιουργία μιας πλατιάς πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, η οποία να διαμορφώσει τις προοπτικές εξόδου από την κρίση.

Ανεξαρτήτως του τι θα αποδώσουν οι διαβουλεύσεις σε ηγετικό επίπεδο, στο επιτελείο Αναστασιάδη προσδοκούν ότι το κρίσιμο σώμα των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων που την πρώτη Κυριακή δεν ψήφισε το Νίκο Αναστασιάδη, αυτή τη φορά θα συστρατευθεί γύρω από την υποψηφιότητά του.

Θεωρείται απίθανο το επιτελείο Αναστασιάδη να επιχειρήσει οιαδήποτε προσέγγιση με τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.

Θεωρούν ότι η στάση του κ. Παπαδόπουλου είναι ένα καθαρά εσωτερικό θέμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει εντός των αμέσως προσεχών ημερών και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τη στάση του Αρχιεπισκόπου, πηγές της Πινδάρου αναφέρουν ότι μετά τον αποκλεισμό του Γιώργου Λιλλήκα από τη διεκδίκηση της Προεδρίας, το τοπίο των επιλογών για τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας είναι περισσότερο ξεκάθαρο.

Αποφεύγουν, ωστόσο, να διακινδυνεύσουν την πρόβλεψη, κατά πόσο θα υπάρξει τώρα μια πιο ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση του Μακαριοτάτου υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη.

Την ίδια ώρα, θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένο ο Νίκος Αναστασιάδης να επιδιώξει οιαδήποτε επαφή με τον Γιώργο Λιλλήκα, αφού, σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του, ο κ. Λιλλήκας ήταν ένας ανεξάρτητος υποψήφιος που πέτυχε ένα σεβαστό εκλογικό ποσοστό στον πρώτο γύρο των Προεδρικών 2013, ωστόσο, «εκείνο που έχει σημασία είναι οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν».

Στο εκλογικό επιτελείο του Σταύρου Μαλά ποντάρουν στην προοπτική προσέλκυσης ψηφοφόρων από τον ενδιάμεσο χώρο, που συμμερίζονται την ανάγκη αποτροπής εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη.

Θεωρούν επίσης δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ γύρω από τον Σταύρο Μαλά.

Ο κ. Μαλάς είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Λιλλήκα.

Επικοινωνία με τον κ. Λιλλήκα είχε και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης εδάφους για συμπόρευση στον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη βολιδοσκόπηση απέβη άκαρπη.

Ο κ. Λιλλήκας εξήγησε στους συνομιλητές του ότι δεν υφίσταται λόγος προς συνάντηση.

Ωστόσο, πηγές του επιτελείου του Σταύρου Μαλά εκτιμούν ότι η επικοινωνία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συνεννόηση, καθώς την Παρασκευή αναμένεται το πλήρες ξεκαθάρισμα των προθέσεων του κ. Λιλλήκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαλάς θα αναλάβει ο ίδιος εξ ολοκλήρου το βάρος των διαβουλεύσεων με τις υπόλοιπες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου. Αυτός άλλωστε ήταν και ο αρχικός στρατηγικός σχεδιασμός.

Δείτε τα αποτελέσματα των exit polls των Προεδρικών εκλογών 2013, τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου στην πραγματικότητα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.