Βγενόπουλος-Ηλιάκης: πώς βούλιαξαν την Κύπρο

Πώς ο Ανδρέας Βγενόπουλος με τον Ανδρέα Ηλιάδη βούλιαξαν την Κύπρο με τις επιλογές τους; Ποιες οι ατυχείς επενδύσεις;

Επιθετικές εξαγορές που δεν είχαν άμυνες: έτσι περιγράφονται με λίγα λόγια οι κινήσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου και του Ανδρέα Ηλιάδη, των δύο τραπεζιτών που τίναξαν την κυπριακή μπάνκα στον αέρα, μιας και οι δραστηριότητές τους συνδέονται άμεσα με την κρίση που ταλανίζει πλέον τους Κύπριους, όπως αναφέρει σε δισέλιδο ρεπορτάζ του το «Έθνος της Κυριακής»!

Πριν από περίπου 6 χρόνια, ο «mr. MIG» αγόραζε ό,τι κινούταν σε Ελλάδα και Κύπρο: μέσω του fund που του είχε εμπιστευτεί ένα μεγάλο αρχικό κεφάλαιο, οι επενδύσεις της Marfin Investments Group τον καιρό των παχιών αγελάδων ήταν απανωτές.

O όμιλος του κ. Βγενόπουλου έκανε κινήσεις υψηλού ρίσκου, με αποκορύφωμα τις κατηγορίες για τις κινήσεις του από το κυπριακό κράτος και τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση από την Marfin Bank, η οποία μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank και η οποία φέρεται πια να έχει «σκελετούς» στα ντουλάπια της.

Επίσης, όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο κατά τα αλλά ταλαντούχος manager αγόραζε ασύστολα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου χωρίς να έχει την δυνατότατα υπερκάλυψής τους μέσω του χαρτοφυλακίου του ομίλου του, με αποτέλεσμα με το ελληνικό κούρεμα και το PSI να καταγραφούν τεράστιες ζημιές, όπως τονίζει η εφημερίδα.

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής του ομίλου της τράπεζας Κύπρου και πρώην καταδρομέας κατά την εισβολή του Αττίλα, Ανδρέας Ηλιάδης, για οκτώ χρόνια βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για κακοδιαχείριση και υπόγειες κινήσεις που βούλιαξαν την τράπεζα, με αποτέλεσμα πέρσι να καθαιρεθεί από το αξίωμα του.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε το 2009, με την επαναγορά από τον κ. Ηλιάδη, ερήμην του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, ελληνικών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ. Το 2011, με το «κούρεμα», η τράπεζα Κύπρου βρέθηκε με «τρύπα» πολλών εκατομμυρίων και τις φήμες για επικείμενη κρατική ενίσχυση να οργιάζουν. Οι μέτοχοι ενημερώνονται πως το κεφαλαιακό κενό ήταν 200 – 300 εκατομμύρια ευρώ και, ενώ αρχικά το αρνείται, στη συνέχεια η διοίκηση της τράπεζας υποβάλλει επίσημο αίτημα για στήριξη από το κράτος.

Σαν να μην έφταναν οι σκανδαλώδεις πρακτικές του κ. Ηλιάδη -επισημαίνει η εφημερίδα- που προκάλεσαν τεράστια ζημία, αποκαλύφθηκε πως ο πάλαι ποτέ καταδρομέας παραπλάνησε τους μετόχους για το κενό από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ενώ αγόρασε τη ρωσική τράπεζα Uniastrum τα στοιχεία της οποίας ωραιοποίησε και, με πλασματικά κέρδη που παρουσίασε, πήρε στεγαστικό δάνειο 2 εκατομμυρίων με χαμηλά επιτόκια.

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», η πρόταση του Eurogroup για την Κύπρο μπορεί να έπεσε στο ευρύ κοινό σαν κεραυνός εν αιθρία, ωστόσο, τακτικές και κινήσεις συγκεκριμένων funds – καρχαριών και τραπεζιτών, πιστών στο δόγμα money for money, είχαν ήδη στρώσει το χαλί για τις ευρωπαϊκές πιέσεις και το άδικο haircut, που έχουν φέρει πλέον τον κυπριακό λαό στα όριά του…

Διαβάστε το εκκαθαριστικό του Ανδρέα Βγενόπουλου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.