Ρωσία: “Κοντά στη χρεοκοπία η Κύπρος”. Σκληρό πόκερ ΕΕ-Μόσχας

Ποια τα απαισιόδοξα λόγια του Ρώσου πρωθυπουργού για την πορεία της Κύπρου; Πόσο απέχει η Κύπρος από τη χρεοκοπία;

Σφίγγει η θηλιά στον «λαιμό» της Κύπρου, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι όχι μόνο δε βοηθούν, αλλά δείχνουν δυσαρέσκεια στην πιθανή επιλογή λύσης με ρωσική βοήθεια. Πιάνονται από το σημείο αυτό οι Ρώσοι και ενώ επιθυμούν να γίνουν μέρος της λύσης για την Κύπρο, δια του πρωθυπουργού της χώρας τοποθετούνται αρνητικά, καθώς κάτι τέτοιο, εξάλλου, τους εξυπηρετεί διαπραγματευτικά. Έτσι γίνεται πραγματικότητα ο εφιάλτης της χρεοκοπίας για την Κύπρο. Φυσικά και δεν «κλείνουν την πόρτα». Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Σαρρής παραμένει στη Μόσχα αναζητώντας λύση ενώ την Πέμπτη φθάνει στην παγωμένη πρωτεύουσα και κλιμάκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Στην Κύπρο σε αναμονή βρίσκονται όλοι οι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες περιμένοντας να ανοίξουν οι τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους (που αγγίζουν σχεδόν το 50% των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων) μαζί με τους δικηγόρους τους που ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνύσεις και αγωγές…

Αναλυτικότερα:

Ο Ρώσος Πρωθυπουργός

«Έχουμε μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Κύπρο. Δεν ξέρω αν χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία σε αυτή την περίπτωση. Μπορεί να προκύψει ζήτημα καταγγελίας αυτής της συμφωνίας. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μπορεί να επιφέρει πολλές συνέπειες», δήλωσε σε αρνητικό κλίμα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ξεκαθαρίζοντας: «Έχουμε τους λόγους μας και τα εθνικά μας συμφέροντα: Τράπεζες και μεγάλος αριθμός Ρώσων επιχειρηματιών κρατούν εκεί τα κεφάλαιά τους».

«Πιστεύουμε πως τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης θα πρέπει να γίνονται μεταξύ διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών και όχι να ακυρώνονται πίσω από την φράση ‘η Κύπρος δεν πρέπει να συζητά με κανέναν άλλον’. Αφήστε τους τότε να πάρουν όλες τις αποφάσεις εντός της Ε.Ε., αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι καλό», τόνισε με νόημα ο Ρώσος πρωθυπουργός και πρόσθεσε επικριτικά προς την Ε.Ε: «Μέχρι στιγμής οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση μου θυμίζουν ταύρο εν υαλοπωλείω. Έχω την εντύπωση ότι κάθε δυνατό λάθος που θα μπορούσε να κάποιος να κάνει στη συγκεκριμένη περίσταση, έχει ήδη διαπραχθεί»!

Και κατέληξε: «Είμαστε υπέρ της επαναφοράς της τάξης στην χρηματοοικονομική σφαίρα με σκοπό να λάβουμε μέτρα αναζωογόνησης των τραπεζών και φυσικά να έχουμε διαφανείς πληροφορίες για τους κατόχους των λογαριασμών και τους δικαιούχους τους.

Ωστόσο όλα αυτά δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε καταστροφή του τραπεζικού συστήματος. Δυστυχώς, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Στην ουσία έχει πάψει να λειτουργεί. Για να μην πούμε ότι η οικονομική κατάσταση σε αυτό το μέλος της Ε.Ε είναι κοντά στη χρεοκοπία».

Οι Ευρωπαίοι εταίροι

Το μέλος του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άσμουσεν δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να διακόψει την βοήθεια προς τις κυπριακές τράπεζες, αν δεν υπάρξει άμεσα πακέτο διάσωσης για τη χώρα.

«Έγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους» σχολίασε η Κομισιόν. Τη λύπη της εξέφρασε η Α. Μέρκελ, ενώ ο Β. Σόιμπλε είπε ότι κυπριακός τραπεζικός τομέας πρέπει να περιοριστεί σε μικρότερα μεγέθη. Όλα δείχνουν ότι όποια λύση και αν βρεθεί, αν επιτευχθεί στο πλαίσιο της τρόικας, θα περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, αφήνοντας ανέπαφες τις μικρότερες καταθέσεις.

Η κυπριακή κυβερνηση

Στο πλαίσιο αυτό η κυπριακή κυβέρνηση συζητά εναλλακτικές προτάσεις με μία από αυτές να αφορά την κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ημιδημόσιο τομέα, που έχουν αποθεματικά 2-3 δισ. ευρώ. Επίσης, μελετά το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων όταν επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες. Ενδεικτική του τι εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει με το άνοιγμα των τραπεζών η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, που μιλά για αναλήψεις τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών δεν υπήρξε συμφωνία στο αίτημα του νέου δανείου, προσθέτοντας πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών Δ. Σαρρής, επί του παρόντος βνρήκε «τείχος» αλλά συνεχίζει την προσπάθεια. Η Λευκωσία ζήτησε από τη Μόσχα επιμήκυνση του δανείου που έχει λάβει καθώς και τρόπους για τη χορήγηση νέου δανείου προκειμένου να αποφευχθεί η φορολόγηση των καταθέσεων. Η Μόσχα συζητάει σενάρια εμπλοκής, ωστόσο ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, προνομιακή πρόσβαση στο φυσικό αέριο καθώς και δημιουργία ναυτικής βάσης για τον ρωσικό στόλο που θα καταπλέει στη Μεσόγειο. Η επίσκεψη στη Μόσχα του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ερμηνεύεται από πολλούς διαφορετικά από την επίσημη εξήγηση, ότι βρίσκεται εκεί για την έκθεση για τον τουρισμό.

Για την ακρίβεια η επίσκεψη αυτή πυροδοτεί σενάρια ότι στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας για ρωσική βοήθεια πιθανόν να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα των αναξιοποίητων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου.

Σενάριο που επιμένει είναι και αυτό που αφορά την αγορά κυπριακών τραπεζών από την Ρωσία, παρά την διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ.Στυλιανίδη, αλλά και από την ίδια την τράπεζα ότι έχει κλείσει συμφωνία για πώληση της Cyprus Popular Bank (CBP) σε Ρώσους επενδυτές.

Διαβάστε μέχρι πότε θα είναι κλειστές οι κυπριακές τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.