Πρόωρες εκλογές 2013 ή όχι στην Ελλάδα (;)

Πρόκειται να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές 2013 ή όχι με τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό; Θέλουν εκλογές ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης;

Μπορεί οι Βενιζέλος και Κουβέλης να έχουν τρίξει τα δόντια στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές 2013. Στις εκλογές της 17 Ιουνίου του 2012 τα κόμματα είχαν καταγράψει τα εξής ποσοστά και είχαν λάβει τις εξής έδρες:

ΚΟΜΜΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ
ΝΔ 29,66% 129
ΣΥΡΙΖΑ 26,89% 71
ΠΑΣΟΚ 12,28% 33
ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ 7,51% 20
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,92% 18
ΔΗΜΑΡ 6,25% 17
ΚΚΕ 4,50% 12

Σύμφωνα με το ελληνικό εκλογικό σύστημα, για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψήφων. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή της ένταξης στη Βουλή πολύ μικρών κομμάτων. Οι 250 από τις 300 έδρες διανέμονται βάσει απλής αναλογικής, ενώ οι υπόλοιπες 50 έδρες παραχωρούνται στον πρώτο συνδυασμό, ανεξάρτητα από το ποσοστό του και τη διαφορά του από τον δεύτερο.

Το στοιχείο αυτό αποτελεί στοιχείο του πλειοψηφικού συστήματος και αποσκοπεί στην ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων, ώστε να επιτρέπει τη δημιουργία σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλαδή αυτό που λέμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στις εκλογές του 2012, λοιπόν, η ΝΔ πήρε το bonus των 50 εδρών και παρ’ όλες τις διαφωνίες με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ένα χρόνο μετά, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον μήνα Μάιο του 2013 έχει καταγράψει τα ακόλουθα αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου:

ΝΔ=25%
ΣΥΡΙΖΑ=22%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ=11%
ΠΑΣΟΚ=6%
ΑΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ=5%
ΔΗΜΑΡ=4%
ΚΚΕ=5%

Αναδεικνύεται η αύξηση της Χρυσής Αυγής αλλά, πέραν αυτού, κάνοντας κάποιος τους υπολογισμούς, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, τότε υπάρχει ο κίνδυνος αδιεξόδου με απρόβλεπτες συνέπειες. Πρώτο, γιατί μετά και το κλείσιμο της ΕΡΤ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, με σοβαρή πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εάν βέβαια συναινέσει το ΚΚΕ, κάτι που δεν είχε πράξει το 2012. Αυτό όμως, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της σκληρής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Μνημόνιο, ίσως σημαίνει και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σαφώς αυτό είναι κάτι που ούτε θέλουν να σκέφτονται οι Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος. Δεύτερο, εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, κάτι που είναι πιθανό, δύσκολα θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, άρα θα πρέπει να συνάψει συμμαχία. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τυχόν διάσπαση του κυβερνητικού σχήματος αυτήν τη στιγμή θα επιτρέψει στα ίδια κόμματα να συνεργαστούν και πάλιν την επομένη των εκλογών, κάτι που αντιλαμβάνονται οι Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος. Πέραν όμως της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, κανείς άλλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Άρα, είτε με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με πρώτη τη ΝΔ σοβαρό είναι και το ενδεχόμενο πλήρους αδιεξόδου, δηλαδή με τις διερευνητικές εντολές να αλλάζουν χέρια, ταυτόχρονα την άρνηση των κομμάτων να συνεργαστούν και βεβαίως την πιθανότητα 2ης και 3ης εκλογικής αναμέτρησης. Την ίδια ώρα η αβεβαιότητα θα επανέλθει και αυτό θα είναι καταστροφικό για τη χώρα. Συνεπώς, στα πιθανότερα σενάρια, οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος δεν έχουν επιλογή, παρά να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση και να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές.

Δείτε ποια τα 3 επικρατέστερα εκλογικά σενάρια για τις πρόωρες εκλογές 2013.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.