Πάμε για πρόωρες εκλογές: πότε θα γίνουν. Ημερομηνία

Ραγδαίες εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Πότε πάμε για πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι του 2013;

Την ευθύνη στον πρωθυπουργό αποδίδουν για τυχόν πρόωρες εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, έρχονται ολοένα και πιο κοντά.

Ως το πιο ισχυρό σενάριο φάνταζε ως αργά χθες το βράδυ αυτό για πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι του 2013, με τα στελέχη των δύο κομμάτων, πάντως, να κρατούν μία επιφύλαξη, δεδομένης της πρόθεσης του Αντώνη Σαμαρά να επικοινωνήσει σήμερα το πρωί με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους συναντήσει μέσα στις επόμενες μέρες, όπως επιτακτικά ζήτησαν και οι δύο μετά από τη συνάντησή τους χθες το απόγευμα.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, καθίσταται προς πάσα κατεύθυνση σαφές ότι ναι μεν δεν θέλει εκλογές, πλην, όμως, δεν τις φοβάται κιόλας. Με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υπαινίσσεται πλήρη απαξίωση των κυβερνητικών του εταίρων, η στάση του ΠΑΣΟΚ θεωρείται πια μονόδρομος. Στον βαθμό που δεν θα κάνει στροφή -άρα δεν θα ανοίξει την ΕΡΤ ο Αντώνης Σαμαράς- το ΠΑΣΟΚ «θα το τραβήξει μέχρι τέλους». Όσο για τα «πυρά» που ξέρει ότι θα δεχθεί, με το Μαξίμου να κατηγορεί τους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους για την «πολιτική αστάθεια» στην χώρα, θα απαντήσει με διλήμματα περί δημοκρατίας, εκτιμώντας πως αυτό που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς -και- στην υπόθεση της ΕΡΤ, παραγκωνίζοντας και απαξιώνοντας πλήρως τους κυβερνητικούς του εταίρους, «συνθλίβει την κοινοβουλευτική Δημοκρατία».

Χαρακτηριστικά είναι όσα έλεγαν στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αργά χθες το βράδυ ότι «θα πρέπει να μην είναι σοβαρός κανείς για να δεχθεί να συνεχίσει να είναι σε μία τέτοια κυβέρνηση», ενώ καθόλου τυχαία δεν είναι και η φράση που αποδίδεται στον ίδιο σε σύσκεψη αμέσως μετά το ραντεβού του με τον κ. Κουβέλη, ότι «αν πάμε σε εκλογές, δεν θα πάμε για την ΕΡΤ, αλλά για τον κ. Σαμαρά και την τακτική του».

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι το σενάριο των εκλογών είναι πλέον «πολύ ισχυρό», ενώ έχουν αρχίσει να ακούγονται ακόμα και οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή τους, μετά την ενημέρωση περί σημερινών τηλεφωνημάτων του πρωθυπουργού για τη δρομολόγηση συνάντησης των τριών, διατηρούν μία επιφύλαξη, χωρίς, πάντως, να πιστεύουν ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει πίσω.

Πεπεισμένος ότι οι εκλογές είναι στη λογική του πρωθυπουργού εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας ατύπως σε βουλευτές του κόμματός του χθες το βράδυ, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και …κηρύσσοντας σχεδόν τον προεκλογικό αγώνα. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι δεν θα αποφύγουμε τις διπλές κάλπες για πρόωρες εκλογές, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η ημερομηνία που ακούγεται περισσότερο (14 Ιουλίου) δεν έχει διαρρεύσει από τους δύο μικρότερους κυβερνητικούς έτερους…

Απαντώντας δε στις ερωτήσεις των συναδέλφων του για το κατά πόσον γνώριζε για το κλείσιμο της ΕΡΤ, τους εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός τους είχε μιλήσει (σε εκείνον και τον κ. Βενιζέλο) για ένα ενδεχόμενο να κλείσει η ΕΡΤ, με τους δύο να διαφωνούν απόλυτα. Τη Δευτέρα δε, όπως είπε, του τηλεφώνησε το μεσημέρι και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να την κλείσει, με τον ίδιο να δηλώνει για άλλη μια φορά την αντίθεσή του.

Τα ίδια αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα, εκτός μεγάλου απροόπτου φυσικά δεδομένης της εκκρεμότητας των πρωθυπουργικών τηλεφωνημάτων, ο Φώτης Κουβέλης και στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ στις δώδεκα το μεσημέρι, όπου, πάντως, αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση για άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που ζητηθεί τέτοια ψήφος.

Πέραν της χθεσινής συνάντησης των δύο αρχηγών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, οι τελευταίες εξελίξεις από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έως το κλείσιμο της ΕΡΤ κ.ο.κ., φαίνεται ότι τους… φέρνουν πιο κοντά, με τα σενάρια περί συμπόρευσης να έχουν ανοίξει εκ νέου. Στην πραγματικότητα, τα δύο κόμματα έχουν κρατήσει κοινή στάση σε δύο κοινοβουλευτικές διαδικασίες (καταθέτοντας κοινές προτάσεις νόμου για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ) πλην, όμως, ήδη καλλιεργούνται προσδοκίες για μεγαλύτερη σύμπλευση, ειδικά στον βαθμό που δεν θα υποχωρήσει από τις αποφάσεις του ο Αντώνης Σαμαράς.

Χαρακτηριστικό, ίσως, των προθέσεων της Ιπποκράτους είναι και το σχόλιο στενών συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «η ζωή ενώνει», ενώ τις επαφές δεν διαψεύδουν ούτε συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη που περιορίζονται, πάντως, να λένε «ένα πράγμα την φορά».

Δείτε ποια είναι η έντονη ανησυχία στην ΕΡΤ για πτώση της κυβέρνησης μετά από το κλείσιμο της.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.