Χρονικό Μάριαν Κόλα: 100 σφαίρες, ταπεράκια, ανθρωποκυνηγητό

Πώς πέθανε ο καταζητούμενος και επικίνδυνος κακοποιός Μάριαν Κόλα; Ποιες οι δραματικές εξελίξεις για τη σύλληψη του Ιλίρ Κούπα;

Στο σημείο όπου είχαν χάσει τα ίχνη τους πριν από 15 ημέρες περίπου έπεσε νεκρός ο καταζητούμενος και άκρως επικίνδυνος κακοποιός, δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, Μάριαν Κόλα κατά τη διάρκεια άγριας συμπλοκής με άνδρες της Αστυνομίας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του συνεργού του, επίσης δραπέτη, Ιλίρ Κούπα που κατάφερε να διαφύγει. Σύμφωνα με πληροφορίες η άγρια συμπλοκή ανάμεσα στους δύο κακοποιούς και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έγινε λίγο έξω από το χωριό Βροσύνα, στη συμβολή του Καλαμά με τον Ζαλογγοπόταμο.

Οι άνδρες των ΕΚΑΜ εντόπισαν τον Μάριαν Κόλα και τον Ιλίρ Κούπα γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής στο σημείο που τους είχαν εντοπίσει ξανά πριν από 15 ημέρες από τις θερμικές κάμερες. Οι Αλβανοί κακοποιοί κινούνταν πεζοί κοντά στο ποτάμι, έξω από το χωριό Βροσύνα προκειμένου να διαφύγουν στην Αλβανία.

Μόλις ο Μάριαν Κόλα και ο Ιλίρ Κούπα κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί από την αστυνομία ακολούθησε πραγματική μάχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σημείο έπεσαν περισσότερες από 100 σφαίρες. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών έπεσε νεκρός ο Μάριαν Κόλα.

Τραυματίστηκε αστυνομικός – Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκε στο γόνατο ένας αστυνομικός των ΕΚΑΜ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Ιωάννινα όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες η υγεία του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Πώς έφθασαν στα ίχνη των δραπετών
Όπως όλα δείχνουν οι δύο αδίστακτοι κακοποιοί που ευθύνονται για το θάνατο της 25χρονης Κατερίνας στα Ισθμια Κορινθίας και του αστυνομικού Γιώργου Ανδριτσόπουλου στο Δίστομο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες κρύβονταν στα βουνά του Σουλίου. Μάλιστα η εμφάνιση Μάριαν Κόλα οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δραπέτες δεν κρύβονταν στο δάσος αλλά είχαν βρει καταφύγιο σε κάποιο σπίτι. Προφανώς οι δύο κακοποιοί τα ξημερώματα της Κυριακής αποφάσισαν να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Αλβανία περνώντας μέσα από τον ποταμό Καλαμά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνησή τους εντοπίστηκε από αστυνομικό ο οποίος ενημέρωσε αμέσως την ΕΚΑΜ που είχε στήσει ενέδρα στη γέφυρα της Βροσίνας στο νομό Ιωαννίνων.
Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες που χειρίζονται οι ιχνηλάτες του στρατού ή εάν ο κοριός της ΕΥΠ «εντόπισε» κάποια συνομιλία από τα κινητά τηλέφωνα των δραπετών δίνοντας το στίγμα τους.

Ο Μάριαν Κόλα είχε μαζί του ένα καλάσνικοφ, στην τσέπη του μια χειροβομβίδα και κουβαλούσε ένα σακίδιο με γεμιστήρες, χειροβομβίδες αλλά και μαγειρεμένα φαγητά.
Ο νεκρός κακοποιός βρίσκεται ακόμα στο σημείο της εμπλοκής με τους αστυνομικούς ενώ αυτή την ώρα μεταβαίνει ο καθηγητής Ιατροδικαστικής κ. Βουγιουκλάκης.

Γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό του Ιλίρ Κούπα
Ο συνεργός τους Μάριαν Κόλα και Ιλίρ Κούπα κατάφερε να διαφύγει κατά τη διάρκεια της άγριας συμπλοκής. Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. χτενίζουν την περιοχή για τον εντοπισμό του Κούπα, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών πιθανότατα να είναι τραυματισμένος. Για τον εντοπισμό του Κούπα η ΕΛ.ΑΣ. έχει αναπτύξει μπλόκα και περιπόλους στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας για τον εντοπισμό του, ενώ έχει διακόψει την κυκλοφορία στη παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας και δεν επιτρέπουν σε κανένα όχημα να κινηθεί στον δρόμο.

Από την πλευρά της Θεσπρωτίας, το τελευταίο μπλόκο των αστυνομικών έχει στηθεί στην περιοχή της Μενίνας ενώ έχει κλείσει ο δρόμος από την Πλακωτή προς τη Βροσίνα.

Ο διαβόητος Μάριαν Κόλα
Τo όνομα του κακοποιού Μάριαν Κόλα ο οποίος έπεσε νεκρός τα ξημερώματα της Κυριακής κατά τη διάρκεια άγριας συμπλοκής με την ΕΛ.ΑΣ. στα βουνά του Σουλίου ακούστηκε για πρώτη φορά στην αστυνομία τη δεκαετία του ’90. Πριν περάσει στη βαριά παρανομία εργαζόταν ως βοσκός και έκανε διάφορες αγροτικές δουλειές στη χώρα μας. Στην πατρίδα του φοβόταν να επιστρέψει καθώς είχε ανοιχτούς λογαριασμούς από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή ο Μάριαν Κόλα είχε δολοφονήσει δύο συγχωριανούς του, με τους οποίους είχε οικογενειακές διαφορές. Λόγω αυτών, βρισκόταν στο στόχαστρο αιματηρής βεντέτας που κρατάει από γενιά σε γενιά. Οι αστυνομικοί που γνώριζαν τον επικεφαλής των δραπετών έλεγαν σε συζητήσεις τους, για τον Κόλα: «Δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την ανθρώπινη ζωή. Είναι τρελαμένος από την κοκαϊνη και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να οπλίσει και να πυροβολήσει στο ψαχνό». Ο 36χρονος Αλβανός είχε συλληφθεί στις 21 Νοεμβρίου του 2007 στη Θεσσαλονίκη κατηγορούμενος για 37 ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών και στα ΕΛ.ΤΑ. Στις 24 Νοεμβρίου 2009 δραπέτευσε μέσα από το Αστυνομικό Τμήμα της Θήβας, κατά τη μεταγωγή του από τις φυλακές Γρεβενών στον ανακριτή Θηβών.

Λίγο αργότερα, παρέα με το συνεργό του ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 26 χρόνων και 10 μηνών και ο οποίος το Νομέμβριο του 2009 λίγο πριν δραπετεύσει ο Μάριαν Κόλα είχε πάρει άδεια από τις φυλακές και δεν ξαναγύρισε ποτέ, άρχισαν πάλι τις ληστείες. Οι περισσότερες από αυτές ήταν αιματηρές, με τους δύο δραπέτες να μην διστάζουν να ανοίξουν πυρ κατά των αστυνομικών που τους καταδίωκαν. Ο Μάριαν Κόλα μαζί με τους συνεργούς του έκτοτε φέρονται να βρίσκονται πίσω από 14 ληστείες, περίπου. Κατά τη διάρκειά τους δεν δίσταζαν να ανοίγουν πυρ εναντίον των υπαλλήλων των τραπεζών ή των εταιρειών που επιχειρούσαν να ληστέψουν.

Τον Ιανουάριο του 2010 κατά τη διάρκεια συμπλοκής με δυνάμεις της αστυνομίας ύστερα από τη ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας στην Κόρινθο έριξαν τόσες φορές εναντίον του περιπολικού με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να τυλιχτεί στις φλόγες. Όταν λίγο αργότερα συνελήφθη για τις ληστείες τραπεζών και την αιματηρή συμπλοκή στο Βύρωνα, σύμφωνα με το Newsit, φέρεται να είχε πει στους αστυνομικούς που του περνούσαν τις χειροπέδες: «Είναι η πρώτα και τελευταία φορά που με πιάνετε. Την επόμενη φορά ή θα σας σκοτώσω ή θα με σκοτώσετε».

Ο Μάριαν Κόλα μαζί με 10 ακόμη βαρυποινίτες συγκρατούμενους του κατάφεραν να αποδράσουν στις 22 του περασμένου Μαρτίου από τις φυλακές Τρικάλων τραυματίζοντας, μάλιστα, δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Από την απόδρασή του και μετά σκότωσε την 25χρονη Κατερίνα στα Ισθμια, όταν μια σφαίρα εξοστρακίστηκε στην άσφαλτο και την χτύπησε την ώρα που οδηγούσε. Εκείνη την ώρα οι δραπέτες προσπαθούσαν να διαφύγουν της αστυνομίας που τους καταδίωκε ύστερα από μια ληστεία στα Ισθμια. Λίγο αργότερα από το όπλο του Μάριαν Κόλα έπεσε νεκρός ένας 36χρονος αστυνομικός στο Δίστομο, όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους αδίστακτους κακοποιούς.

Από τότε η ΕΛ.ΑΣ. έστησε μια γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραπετών. Πριν λίγες ημέρες έπεσαν νεκροί στην Ορεινή Ναυπακτία δύο από αυτούς κατά τη διάρκεια συμπλοκής με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Ο Μάριαν Κόλα διέφυγε και αφού περιπλανήθηκε για δύο περίπου εβδομάδες στα βουνά της δυτικής Ελλάδας εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς τα ξημερώματα της Κυριακής στα βουνά του Σουλίου. Ακολούθησε άγρια συμπλοκή με τους αστυνομικούς και λίγο αργότερα έπεσε νεκρός.

Διαβάστε τι προφητικό είχε πει ο Μάριαν Κόλα κατά τη σύλληψη του για τις ληστείες τραπεζών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.