Τι “δώρο” φέρνει ο Σόιμπλε στην Αθήνα. Πόσο ωφελεί την “τσέπη μας”

Ποιο το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης που έχει γίνει αποδεκτό από τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το φέρνει ως «δώρο»;

Σύμφωνα με το parapolitika.gr, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% έχει γίνει αποδεκτό και αυτό θα είναι το «δώρο» που θα φέρει μεθαύριο στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ισχύσει σε πιλοτική εφαρμογή για το υπολειπόμενο χρόνο των 3,5 μηνών, μέχρι δηλαδή τέλος Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για πιλοτική εφαρμογή σε 6μηνη βάση τέθηκε αρχικά από την Ελληνική κυβέρνηση προ καιρού.

Η τρόικα μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις είπε το πολυπόθητο «ναι» πριν από λίγες ημέρες. Όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η αναγγελία της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση «θα συνδυασθεί με την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και η εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει από 1ης Αυγούστου».

Στο βαθμό που τα έσοδα πάνε καλά, ο ΦΠΑ αποδίδεται και η κίνηση στην αγορά αυξηθεί, θα υπάρχει ένα ισχυρό έρεισμα της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για γενικότερη μείωση των φόρων.

Η «μονιμοποίηση» του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση θα εξαρτηθεί κατ’ αρχήν από το εάν θα περάσει η μείωση στις τελικές τιμές, αν το μέτρο οδηγεί σε καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα και σε βελτίωση του κλίματος και της ψυχολογίας των καταναλωτών στην αγορά.

Για το λόγο αυτό στο πρώτο διάστημα τουλάχιστον, θα υπάρχει διπλή αναγραφή τιμών. Δηλαδή στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων θα υπάρχει μία τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 23% και άλλη μία τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 13%. Υπενθυμίζεται ότι παράγοντες του κλάδου της εστίασης έχουν διαμηνύσει ότι επειδή είχαν ενσωματώσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, τώρα δεν προτίθενται να μειώσουν τις τιμές. Για το λόγο αυτό και η κυβέρνηση προωθεί το μέτρο της αναγραφής δύο τιμών, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να διακρίνουν εάν η εκάστοτε επιχείρηση έχει προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ή όχι.

Η επιτυχία του μέτρου θα εξαρτηθεί όμως και από το εάν θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο κλάδο, η οποία στις τουριστικές περιοχές άγγιξε το 80%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα ξανά τον Σεπτέμβριο.

Από τη στιγμή που ο μειωμένος ΦΠΑ θα εφαρμόζεται στον κλάδο της εστίασης από την 1η Αυγούστου, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών τα πρώτα στοιχεία για την αποδοτικότητα του μέτρου.

Σύμφωνα με την έρευνα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την απόδοση του μέτρου της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, προέκυψε ότι το δημοσιονομικό όφελος ήταν μόλις 160 εκατ. ευρώ έναντι προβλέψεων για τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα στην οικονομία, φέρνοντας περισσότερα «λουκέτα» αύξηση της ανεργίας και της φοροδιαφυγής.

Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς κατά τις διαπραγματεύσεις με τη τρόικα, η οποία εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις για το κατά πόσο η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση τιμών, αύξηση της κατανάλωσης, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και τελικά αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Διαβάστε τις 18 αλλαγές που φέρνει ο νέος Κώδικας Εισοδήματος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.