Γρίφος για τους φορολογουμένους οι τόκοι των καταθέσεων. Προβλήματα

Ποιες είναι οι “γκρίζες” ζώνες που δεν ξεκαθαρίζουν όλες τις πτυχές σχετικά με τους τόκους των καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις;

«Βαρίδι» στη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέσω της ηλεκτρονικής οδού, αποτελούν οι τόκοι των καταθέσεων, καθώς παρά την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να ξεκαθαρίσουν όλες οι πτυχές του θέματος, επικρατεί ακόμα σύγχυση μεταξύ των φορολογουμένων.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, δεν φώτισε τις «γκρίζες» ζώνες, καθώς «κόντρα» στις πρόσφατες διευκρινίσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη ότι τους τόκους, άνω των 250 ευρώ, θα τους δηλώσουν μόνο οι πρώτοι δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών, αναφέρει ότι τους τόκους πρέπει να τους δηλώσουν οι «πραγματικοί δικαιούχοι» των καταθέσεων.

Η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις» και πως «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά».

Η έννοια πραγματικός δικαιούχος είναι ασαφής καθώς μπορεί να αφορά και στο πρώτο δικαιούχο άλλα και στους συνδικαιούχους. Δημιουργούνται δηλαδή πολλά προβλήματα σε περιπτώσεις π.χ. τραπεζικών λογαριασμών όπου υπάρχουν χρήματα από πολλούς δικαιούχους ή σε περιπτώσεις όπου οι γονείς μεταφέρουν χρήματα σε παιδιά που σπουδάζουν κλπ.

Το πρόβλημα με τους τόκους περιπλέκεται αφού:

-Οι τράπεζες θα στείλουν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα στοιχεία, των τόκων και των συνδικαιούχων του κάθε τραπεζικού λογαριασμού

-Οι υπάλληλοι της ΓΓΠΣ θα πρέπει να αποφασίσουν ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι οι οποίοι επιβαρύνονται με τους τόκους εφόσον ξεπερνούν τα 250 ευρώ.

-Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τις καταχωρίσεις της ΓΓΠΣ και να κάνουν αλλαγές αν έχουν γίνει λάθη στην καταχώρηση των τόκων.

-Τον τελικό έλεγχο θα κάνουν οι εφορίες για το εάν οι τόκοι επιβαρύνουν τον σωστό διακαιούχο!

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Στην περίπτωση ανήλικων τέκνων που είναι προστατευόμενα μέλη η αναγραφή του ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική ενώ είναι προαιρετική η αναγραφή του ΑΦΜ.

– Για τα προστατευόμενα μέλη που είναι άνω των 18 ετών, η αναγραφή του ΑΦΜ και του Α.Μ.Κ.Α. είναι υποχρεωτική. Ειδικά για τον Α.Μ.Κ.Α., η αναγραφή του δεν είναι υποχρεωτική για προστατευόμενα τέκνα κατοίκων εξωτερικού.

– Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 019−020 (αφορά εργαζόμενους μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι») απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ εργοδοτών και σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από 3 εργοδότες, πρέπει να επιλεγεί ο εργοδότης με το 75% των ακαθαρίστων εσόδων. Με τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων κωδικών οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.

Δείτε τι αλλάζει με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.