Δεκαπενταύγουστος 2013: η επίκαιρη ταινία “15αύγουστος” [movie online]

Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα. Εποχή απόδρασης.. Το καλοκαίρι τελειώνει και οι ήρωες της ταινίας αναζητούν ένα θαύμα. Δείτε την ταινία 15 αύγουστος online.

Ταινία Δεκαπενταύγουστος. Βραβείο Ένωσης Ελλήνων κριτικών Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2001. Υποψήφια για Χρυσή άρκτο Φεστιβάλ Βερολίνου 2001

O 15αύγουστος στην Αθήνα είναι μια εποχή απόδρασης. Το καλοκαίρι τελειώνει και οι ήρωες της ταινίας αναζητούν ένα θαύμα που θα αλλάξει τη ζωή τους. Οι ένοικοι μιας τριώροφης πολυκατοικίας στην Αθήνα φεύγουν για τις διακοπές του Αυγούστου, και ενώ καθένας τους προσμένει κάποιο “θαύμα”, ένας νεαρός μπουκαδόρος παραβιάζει τα διαμερίσματα, σκαλίζει ντουλάπια και συρτάρια και φέρνει στο φως σκέψεις και μυστικά καλά κρυμμένα. Περιμένουμε να δούμε αν τα όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα.

15augoustos-dekapentaugoustosΣκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Γιάνναρης
Πρωταγωνιστές: Ελένη Καστάνη, Ακύλλας Καραζήσης, Αμαλία Μουτούση, Αιμίλιος Χειλάκης

Κριτική από: Μίλτος Σαλβαρλής, Hitech
Δεκαπενταύγουστος movie. Η δεύτερη σε εισπράξεις, αλλά σαφώς η πιο ενδιαφέρουσα από τις ελληνικές παραγωγές της περιόδου 2001-2002. Τρία χρόνια μετά το φιλμ “Από την Ακρη της Πόλης”, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης ξεκινά αντίστροφα, “από το κέντρο της πόλης”, και ακολουθεί τρία ζευγάρια στο ταξίδι τους προς την επαρχία. Οι ήρωές του, έξι συν ένας άνθρωποι, προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και (προσ)εύχονται για κάποιο “θαύμα”. Το οδοιπορικό θα είναι σύντομο και το τέλος της διαδρομής θα φέρει την άμεση ή την έμμεση λύτρωση. Στο μεταξύ ο θεατής θα έχει γίνει κοινωνός του μικρόκοσμου καθενός από τους χαρακτήρες, μέσω ενός νεαρού που μπουκάρει στα σπίτια τους, ψάχνει τα προσωπικά τους είδη και αποκαλύπτει τα μυστικά τους, μέσα από αντικείμενα, επιστολές και βιντεοκασέτες.

Ο “15αύγουστος” μιλά για θάνατο με τη στενή ή την ευρύτερη έννοια της λέξης: τέλος σχέσεων, τέλος υποσχέσεων, τέλος ψευδαισθήσεων, τέλος μιας ζωής. Όσον αφορά στο σενάριο, παρουσιάζει αδυναμίες -κυρίως σε επίπεδο κορύφωσης των ιστοριών-, κάτι που του στερεί την ορμή και τη δύναμη που χαρακτήριζαν την “Ακρη της Πόλης”. Όμως, σε αντιστάθμισμα, έχουμε μια θαυμάσια σκηνοθετική προσέγγιση στο σύνολο, εντυπωσιακή κινηματογράφηση και μετέπειτα επεξεργασία εικόνας, ρεαλιστικές ερμηνείες (ο Γιάνναρης αποδεικνύεται από τους λίγους που καθοδηγούν τους ηθοποιούς) και ένα υπέροχο soundtrack.

Με λίγα λόγια, μια ταινία που παρακολουθείς έως το τέλος και παράλληλα ενδιαφέρεσαι για την τύχη των ηρώων. Ο ελληνικής κατασκευής ψηφιακός δίσκος περιοχής 2 διαθέτει εικόνα letterbox (όχι πλήρους ανάλυσης, αλλά με πολύ καλή αποτύπωση του πρωτοτύπου), κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο σε όσους διαθέτουν μακρόστενο δέκτη (“ξεχείλωμα” του κάδρου ή θέαση σε μικρό τετράγωνο πλαίσιο). Ο ήχος προέρχεται από την αυθεντική μπάντα (μείξη Dolby SR) και δημιουργεί μια αρκετά ικανοποιητική εντύπωση περιβάλλοντος χώρου. Την έκδοση συμπληρώνουν το ημίωρο “Making of”, το τρέιλερ και το βιντεοκλίπ με το τραγούδι που ερμηνεύει η Γλυκερία.

Δείτε την ταινία Δεκαπενταύγουστος – 15αύγουστος online:
http://www.youtube.com/watch?v=_7gNCEFIRe8

Δείτε σκηνές από την αμφιλεγόμενη ταινία 17Ν για τη 17 Νοέμβρη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.