Αυτοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα – 10.092 ονόματα στα χέρια του Κυριάκου

Ποιοι υπάλληλοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις λίστες που έστειλαν τα 17 υπουργεία στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης; “Δεν υπάρχει άλλη επιλογή”, διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διοικητικό προσωπικό ΑΕΙ και ΤΕΙ με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, απασχολούμενοι στον ΟΑΕΔ, καθαρίστριες, φύλακες και άλλες κατηγορίες προσωπικού αποτελούν τη “δεξαμενή” του νέου κύκλου της διαθεσιμότητας, που έχει ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι πολιτικές ηγεσίες των 17 υπουργείων υπέβαλαν δεδομένα για 10.092 εργαζομένους, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για να περάσουν σε κινητικότητα το αργότερο μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, ώστε στις 22 του ίδιου μήνα η κυβέρνηση να μπορεί να παραδώσει στο Μηχανισμό Στήριξης τον πλήρη -ονομαστικό- κατάλογο των 12.500 διαθεσιμοτήτων.

Μάλιστα ο αριθμός τους ξεπερνά τους 9.820 που προβλέπεται για τις διαθεσιμότητες του Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας, στην περίπτωση που κάποιοι από αυτούς εξαιρεθούν από την υπαγωγή στο μέτρο.

Αναλυτικά σε διαθεσιμότητα πρόκειται να τεθούν:

– 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς

– 1.618 υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)

– 1.500 υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για προσωπικό ΑΕΙ και ΤΕΙ, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και μόνιμο προσωπικό ΕΤΕΠ και ΕΤΠ, εκπαιδευτικής κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων.

– 753 υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών. Οι 453 προέρχονται απ’ την ΓΓΔΕ. Οι υπόλοιποι προέρχονται από την ΥΠΑ. Θα συμπεριληφθούν κλάδοι κάθε ειδικότητας.

– 600 υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για 20 εργαζομένους από την κεντρική διοίκηση, 260 του ΟΑΕΔ, 200 του ΙΚΑ, 70 του ΟΑΕΕ, 30 του ΕΤΕΑ και 20 του ΟΓΑ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)

– 536 υπαλλήλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Απ’ αυτούς σε διαθεσιμότητα θα μπουν οι 500. Πρόκειται για 392 εργαζομένους ΙΔΑΧ και 144 εργάτες ΥΕ.

– 500 υπάλληλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης

– 548 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν οι 400. Πρόκειται για ΥΕ καθαρίστριες μερικής απασχόλησης.

– 360 υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το οποίο υπολείπονται 140 για να συμπληρωθεί η απαίτηση για 500 διαθεσιμότητες. οι 250 απασχολούνται στον Πολιτισμό και οι 110 στον Αθλητισμό.

– 130 υπάλληλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

– 220 υπάλληλοι του υπουργείου Τουρισμού. Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν οι 100.

– 100 υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης.

-100 υπάλληλοι του υπ. Περιβάλλοντος, όπου αναμένεται η κατάργηση 24 κλάδων.

– 48 υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, από το οποίο υπολείπονται ακόμα δύο για να συμπληρωθεί η απαίτηση για 50 διαθεσιμότητες. Η κυρια δεξαμενή θα είναι η Κεντρική Υπηρεσία και η Γεν. Γραμματεία Αιγαίου.

– 39 υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, από το οποίο υπολείπονται ακόμα έντεκα για να συμπληρωθεί η απαίτηση για 50 διαθεσιμότητες. Πρόκειται, κυρίως, για ΥΕ καθαρίστριες, ΥΕ φύλακες, ΥΕ επιμελητές, ΔΕ διοικητικούς.

– 20 υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται γαι εργαζομένους αορίστου χρόνου της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και της Μεταφραστικής Υπηρεσίας.

– 20 υπάλληλοι του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Πρόκειται για προσωπικό στο Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ).

Υπενθυμίζεται πως το υπ. Παιδείας ήδη γνωστοποίησε τη λίστα με τους 2.122 εκπαιδευτικούς που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα καθώς και αυτών που εξαιρούνται απ’ την κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.

Μητσοτάκης: “Δεν υπάρχει άλλη επιλογή”

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου κινητικότητας ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Los Angeles Times. O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε πως η Ελλάδα αν θέλει να βγει από την κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, δεν έχει άλλη επιλογή από το αναδιαρθρώσει τον Δημόσιο Τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε και στο σχέδιο διαθεσιμότητας των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα τοποθετηθούν στην κινητικότητα θα υποστούν μείωση μισθού κατά 25% και πριν τοποθετηθούν σε νέα πόστα, θα περάσουν από μια διαδικασία αξιολόγησης που θα θεσπιστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μόνο ένα ποσοστό των υπαλλήλων που θα τοποθετηθούν στη διαθεσιμότητα θα απολυθούν».

«Η δημιουργία ενός διαφανούς και αξιοκρατικού πλαισίου αξιολόγησης θα συμβάλει στη βελτίωση των ατομικών επιδόσεων, την αύξηση της λογοδοσίας και της αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση», πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι οι υπάλληλοι που διορίστηκαν νόμιμα δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. «Η κινητικότητα και οι απολύσεις αφορούν τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα και όχι την μπροστινή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από το ΔΝΤ αναφέρει ρητά πως ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας τελικά θα απολυθούν.

Διευκρινίσεις για τη διαθεσιμότητα. Διευκρινίσεις για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα έδωσε χθες το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως αναφέρει, θα εκδίδεται στην αρχή διαπιστωτική πράξη κατάργησης του συνόλου των θέσεων κάθε ειδικότητας και θα δημοσιεύεται στη Διαύγεια.

Στη συνέχεια οι φορείς θα εκδίδουν και ατομικές διαπιστωτικές πράξεις υπαγωγής σε διαθεσιμότητα για κάθε υπάλληλο, οι οποίες επίσης θα αναρτώνται στη Διαύγεια. Όσοι υπάλληλοι εμπίπτουν στις κατηγορίες των εξαιρέσεων (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία ή υπάλληλοι που συντηρούν άτομα με αναπηρία, σύζυγοι που και οι δύο τίθενται σε διαθεσιμότητα κα) θα προσκομίζουν μετά την έκδοση των πράξεων τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να εξαιρεθούν.

Παράλληλα το υπουργείο επισημαίνει ότι οι υπάλληλοι οι οποίοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας θα υποβάλουν παράιτηση από τον παλαιό φορέα απασχόλησης τους.

Διαβάστε τη λίστα με τους 6.800 υπαλλήλους που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και τα 2.122 ονόματα εκπαιδευτικών που απολύονται.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.