Έντυπο Ε1,Ε9: μέχρι πότε σιωπηρή παράταση. Ολόκληρο το σχέδιο

Ποια η πιθανότητα παράτασης για την υποβολή του εντύπου Ε1 και Ε9; Τι θα ισχύσει τελικά μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Γιάννη Θεοχάρη;

Απόλυτος εμφανίζεται σε δημόσιες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων όσον αφορά στο ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση τόσο για την προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε1 όσο για το έντυπο Ε9.

Σύμφωνα με απαντήσεις που δόθηκαν μέσω twitter, η διαδικασία για την υποβολή του εντύπου Ε1 θα ολοκληρωθεί κανονικά στο τέλος Αυγούστου ενώ για το Ε9 δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου.

Πρακτικά, σε εκκρεμότητα βρίσκεται μόνο η υποβολή των δηλώσεων όσων έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που λήγει σε 9 (για τους οποίους η προθεσμία εκπνέει στις 26 Αυγούστου) και οι έχοντες ΑΦΜ που λήγει σε 0 οι οποίοι και θα μπουν τελευταίοι στη διαδικασία υποβάλλοντας τη δήλωσή τους έως τις 30 Αυγούστου.

Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει αν όσοι υποβάλλουν δήλωση από τώρα μέχρι και τις 30 Αυγούστου θα θεωρηθούν εμπρόθεσμοι ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Προς το παρόν, δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης ούτε υπήρξε φορολογούμενος που να αντιμετωπίσει ζήτημα διαγραφής των αποδείξεων λιανικής πώλησης. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη διαβεβαίωση ότι το σύστημα θα αντιμετωπίζει όλες τις δηλώσεις ως εμπρόθεσμες μέχρι τις 30 Αυγούστου ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν χάσει την προθεσμία βάσει του ΑΦΜ τους, το σύστημα παραμένει ανοικτό.

To E9

Το θέμα του Ε9 είναι σαφώς πιο πολύπλοκο. Οι φορολογούμενοι ακόμη δεν έχουν κατανοήσει αν και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το έντυπο. Επιμένει ο κ. Θεοχάρης ότι δεν θα υπάρξει παράταση πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου. Θέλει το υπουργείο Οικονομικών να στείλει και τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ του 2013, ένας φόρος που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα είναι αν προλαβαίνουν οι λογιστές να ανταποκριθούν τόσο σύντομα στον όγκο των δηλώσεων οι οποίες θα είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες.

Ένα «παράθυρο» το οποίο προς το παρόν φαίνεται να συζητείται είναι το εξής: ναι μεν να τηρηθούν οι προθεσμίες και να υποβληθεί η δήλωση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά το σύστημα να παραμείνει ανοικτό για διορθώσεις και στη συνέχεια. Το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι στα μέσα Σεπτέμβρη θα είναι εδώ η τρόικα οπότε θέλει να δείξει «καλό πρόσωπο» εν’ όψει της σκληρής διαπραγμάτευσης η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Διαβάστε ποιος ΦΑΠ έρχεται μαζί με τα εκκαθαριστικά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.