Μιχάλης Ασλάνης: μια ζωή γεμάτη λάμψη, η μάχη με την κατάθλιψη και τα χρέη

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Ασλάνης, ένας από τους πιο αγαπημένους Έλληνες σχεδιαστές; Ποια η κατάθλιψη που αντιμετώπιζε και τα οικονομικά του προβλήματα;

Ένας από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους στο χώρο της ελληνικής μόδας, με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο Μιχάλης Ασλάνης θεωρούνταν επί πολλά χρόνια ο εθνικός σχεδιαστής της Ελλάδας

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Ασλάνης

Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ο Μιχάλης Ασλάνης γεννήθηκε στην Χαλκίδα, από όπου έφυγε σε μικρή ηλικία για την Αθήνα.

Εκεί σπούδασε στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ διακόσμηση, γραφικές τέχνες, ιστορία τέχνης και θεάτρου, στο πλάι σπουδαίων καθηγητών, όπως οι ζωγράφοι Τέτσης, Μοσχίδης, Γούναρης, Πρέκα και Βακαλό, για να τον κερδίσει τελικά ο κόσμος της μόδας.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1974 τελείως αυτοδημιούργητος. Οι δημιουργίες του πόζαραν σε όλα σχεδόν τα εξώφυλλα των τότε ελληνικών περιοδικών και κέρδισαν τις καλύτερες κριτικές χάρη στις πετυχημένες και πολύ έθνικ επιρροές τους.

Γρήγορα η δουλειά του πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας με ατομικές ή ομαδικές επιδείξεις μαζί με σημαντικούς ξένους σχεδιαστές στο Παρίσι, το Μονακό, τη Μόσχα, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, το Μιλάνο, την Ρώμη, το Μπάρι, τον Καναδά.

Στο Παρίσι αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο μεγάλο show, στην Avenue FOS, όπου συμμετείχαν οι καλύτεροι σχεδιαστές από όλο τον κόσμο, για τον εορτασμό των 25 χρόνων του Γαλλικού Pret a Porter.

Η έγκυρη και μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα «Liberation» παρουσίασε την εμπνευσμένη από το Βυζάντιο collection του, στη μεγάλη έκθεση μόδας IGEDO στο Dusseldorf, αποσπώντας τα πιο κολακευτικά σχόλια όλου του διεθνούς τύπου, ταυτόχρονα με τα εκτενή αποσπάσματα του CNN.

Προσκεκλημένος του Δημάρχου της Φρανκφούρτης, παρουσίασε και εκεί τις μοναδικές του δημιουργίες, πλημμυρισμένες από Ελλάδα. Προσκεκλημένος της Πριγκίπισσας Καρολίνας του Μοναχό, συμμετείχε σε φιλανθρωπικό gala για τον Ερυθρό Σταυρό, παρουσιάζοντας και εκεί τη δουλειά του μαζί με παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές.

Στο Μπάρι της Ιταλίας του απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης, ενώ την collection του μετέδωσε απευθείας το γνωστό τηλεοπτικό κανάλι RAI. Προσκεκλημένος του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασε την collection του στην Κωνσταντινούπολη και στην Aγκυρα.

Σχεδίασε τα ρούχα για τους υπαλλήλους του Αττικό Μετρό και του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος».

Εκτός από ρούχα, ο Μιχάλης Ασλάνης συνεργάστηκε με μεγάλες εξαγωγικές μονάδες που πωλούν στην ελληνική και ξένη αγορά είδη σπιτιού, αξεσουάρ μπάνιου, ομπρέλες, εσώρουχα, αντρικά και παιδικά ρούχα με την υπογραφή του.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα ευαίσθητος, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε μόνος του τον οικονομικό «Γολγοθά» που ανέβαινε. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν βγήκε ποτέ στα Μέσα να «κλαφτεί» και μόνος του προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το οικονομικό αδιέξοδο λόγω κρίσης, αλλά και της τυφλής εμπιστοσύνης που έδειξε σε ανθρώπους που πίστευε δικούς του, οικογένεια του. Επιπλέον, στη δύσκολη αυτή μάχη, ο αγαπημένος Μιχάλης είχε να αντιμετωπίσει και το «θηρίο» της κατάθλιψης.
Το 2010, ο Μιχάλης Ασλάνης στην προσπάθεια του να σώσει την επιχείρηση του, μετακόμισε στην Βραζιλία ξεκινώντας εκεί τα νέα του επαγγελματικά βήματα. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε κι επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου πούλησε την ακίνητη περιουσία για να τα βγάλει πέρα με τα χρέη.

Η διάσημη βίλα στην αγαπημένη του Μύκονο είναι ένα από τα ακίνητα που αποχωρίστηκε. Μετέφερε το ατελιέ του στο Μοναστηράκι, αλλά πριν οκτώ μήνες, λόγω οικονομικών προβλημάτων επέστρεψε στο Κολωνάκι.
Πριν λίγες μέρες, ο Μιχάλης Ασλάνης στην τελευταία του συνέντευξη αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα απάτης δύο γυναικών, που ήταν και στενές συνεργάτιδες του. Τη μία μάλιστα, την είχε σαν κόρη του και την είχε βοηθήσει οικονομικά με τις σπουδές της. Οι γυναίκες αυτές, όπως εξομολογήθηκε ο σχεδιαστής, πωλούσαν ρούχα από τις κολεξιόν του και κέρδιζαν πολλά χρήματα εις βάρος του. Μάλιστα, στη συνέντευξή του, ο Ασλάνης είχε πει ότι φοβάται ακόμη και για τη ζωή του.

Η μάχη με την κατάθλιψη

Σε μία παλαιότερη συνέντευξή του στην Espresso, ο Μιχάλης Ασλάνης είχε παραδεχτεί ότι πέρασε κατάθλιψη, την οποία όμως κατάφερε να ξεπεράσει μόνος του.

«Είπα μέσα μου «σήμερα, υπάρχουμε, αύριο, δεν υπάρχουμε» και το φιλοσόφησα πολύ το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν πέρασα κατάθλιψη μόνο μία φορά. Αρκετές φορές έχω υπάρξει στα κάτω μου, όπως και αρκετές φορές είμαι στα πάνω μου. Όταν είμαι κάτω, ξέρω ότι κάποια στιγμή το πράγμα θα κάνει τον κύκλο του. Όλα στη ζωή κάνουν τον κύκλο τους» είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά.

Επίσης, είχε παραδεχτεί ότι πολλά πράγματα τον ρίχνουν, όπως ότι μεγάλωσε και είναι μόνος του. «Κάποιες φορές, όταν ξυπνάω το πρωί, συνειδητοποιώ πόσο οδυνηρό είναι να ξυπνάς μόνος σου. Είναι άσχημο πράγμα να ζει κάποιος μόνος του» είχε πει τότε.

Διαβάστε γιατί αυτοκτόνησε ο Μιχάλης Ασλάνης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από ποιες σοβαρές ασθένειες πάσχουν οι διάσημοι στην Ελλάδα και τον κόσμο.