Σεισμός 5,1 ρίχτερ: κουνήθηκε η Αθήνα

Ποιος ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών ρίχτερ ταρακούνησε ακόμα και την Αθήνα; Διαβάστε τις πληροφορίες για τον ισχυρό σεισμό.

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Φθιώτιδα, κοντά στην Αμφίκλεια στις 12:06. Προηγήθηκε στις 12:02 μικρότερος σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 121 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας, 28 χλμ δυτικά της Αταλάντης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ταρακουνήθηκε η Στερεά Ελλάδα από τον σεισμό

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος δήλωσε ότι το εστιακό βάθος ήταν επιφανειακό και υπολογίζεται περίπου στα 20 χλμ.. Από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο πάντως το εστιακό βάθος υπολογίστηκε σε 10 χλμ.

Ο κ. Μακρόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Όπως είπε, «η περιοχή είναι γνωστή, παρακολουθούμε την εξέλιξη και είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο».

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος είπε ότι η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα και το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες με μεγάλη προσοχή.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα.

Πτώσεις βράχων και μεμονωμένες ζημιές μικρής έκτασης

Η διπλή δόνηση προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της Λαμίας και των χωριών περιμετρικά της Αμφίκλειας, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους και στις πλατείες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στις ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, στα Καμένα Βούρλα -όπου οι περίοικοι κάνουν λόγο για «βροχή βράχων»- στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια.
Αστυνομία, πυροσβεστική και αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκαν για εντοπισμό και καταγραφή τυχόν ζημιών.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε κατοικίες, πλην ενός παλαιού ακατοίκητου πλινθόκτιστου σπιτιού στο χωριό Δρυμαία. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα. Σε χωριά κοντά στο επίκεντρο των σεισμών υπήρξαν διακοπές ρεύματος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.